KCUS LIDER U SAVREMENOJ DIJAGNOSTICI! Sebija Izetbegović: Ispunjavamo sva naša obećanja

Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu danas je isporučen jedan od najsavremenijih MRI aparata. Nabavkom ovog aparata znatno će se reducirati liste čekanja na ovu vrstu dijagnostičkih pretraga.

Prema riječima rukovodioca Sektora tehničke službe, Nurije Jusupovića, do sada korišteni aparati stari su više od 13 godina, uslijed čega su se često kvarili.

Klinika za radiologiju KCUS imala je tri MRI aparata, od kojih su dva nabavljeni 2005.godine, a jedan 2009.godine. Zbog prekomjerne upotrebe i činjenice da nije bilo strateškog zanavljanja ali ni servisiranja opreme, postojeći magneti su se često kvarili. Novi aparat je jedan od najsavremenijih, te su samim tim njegove performanse daleko iznad performasi aparata koji se trenutno koriste. Nabavkom novog MRI aparata zamijenili smo jedan od ranije korištenih, čija popravka je koštala KCUS stotine hiljada KM. Zahvaljujući pravilnoj strategiji rada uštedjećemo novac, koji ćemo pravilno usmjeravati na poboljšanje usluga KCUS“ – naveo je Jusupović.

Šef Klinike za radiologiju, mr.sc.dr. Fuad Zukić, kazao je da nabavljeni aparat pripada generaciji najsavremenijih aparata, te nudi mogućnost dijagnostike sa maksimalnim učinkom.

Uposlenici Klinike za radiologiju su s nestrpljenjem očekivali isporuku ovog aparata. Često smo imali probleme s kvarovima na starim aparatima, zbog čega smo bili onemogućeni pružiti usluge našim pacijentima. Novi aparat nam omogućava sve MRI pretrage od osnovnih do najsloženijih, zahvaljujući kojem ćemo poboljšati kvalitetu zdravstvenih usluga našim pacijentima“ – istakao je dr.Zukić.

Montaža aparata započet će već danas, a očekuje se da će isti biti u funkciji već od sredine narednog mjeseca. Vrijednost aparata je 1.800.000KM.

Ispunjavamo sva obećanja

Generalna direktorica KCUS prof.dr.Sebija Izetbegović, kazala je da se očekuje i isporuka GAMA kamere, koja je najsavremenija u regiji.

„Ispunjavamo sva obećanja, brže nego što smo i sami očekivali. KCUS postaje istinski ono što je uvijek i trebao da bude, lider u najsavremenijoj dijagnostici i terapiji. Zanavljanje opreme u KCUS teče paralelno sa edukacijom kadra, kako je uvijek i trebalo da bude“ – kazala je prof.dr.Izetbegović.

 

Završavaju se radovi na Klinici za psihijatriju

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu pri kraju su radovi na utopljavanju fasade Klinike za psihijatriju, zahvaljujući čemu će se poboljšati uslovi boravka psihijatrijskih bolesnika kao i radni uslovi zaposlenika. Jedan dio radova na fasadi je već gotov i na tom dijelu skinute su skele.

U okviru planiranih radova promijenjeni su prozori i postavljena su neprobojna stakla. Skidanjem rešetaka sa prozora prvi put u historiji stvaraju se humani uslovi boravka za psihijatrijske pacijente.

Urađena je i termoizolacija vanjske fasade, zamijenjena je bravarija, postavljanja je toplotna izolacija, sanacija krova, te ugradnja termostatskih ventila na radijatorima.

U produžetku radova, a nakon uređivanja stabala planirano je urediti vrt u kojem bi psihijatrijski pacijenti mogli provoditi vrijeme.

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Sa Čeličnom nema sve će biti pod konac..

    Reply

Komentiraj