KO ONDA KONTROLIŠE FACEBOOK? Šokantno priznanje: Čak su i Zuckerbergu ukradeni podaci

Mark Zuckerberg u srijedu ponovno svjedoči pred američkim Kongresom. Današnja “vruća tema” je oglašavanje i Facebookovo praćenje korisnika, čak i aktivnosti onih koji nemaju profil na toj društvenoj mreži.

Na pitanje zastupnika što bi se dogodilo s tržištem oglašavanja kada oglasi ne bi bili bazirani na korisničkim podacima, odnosno interesima korisnika, Zuckerberg je rekao da na taj način – svi gube.

Drugo pitanje bilo je ko kontrolira “virtualno ja”. Članovi Kongresa smatraju da ukoliko se podaci korisnika prodaju oglašivačima, ni sami korisnici ne posjeduju svoje podatke.

Šef Facebooka objasnio je kako je riječ o nesporazumu jer Facebook nikome ne prodaje podatke te da korisnici imaju potpunu kontrolu nad njima, kao i da sa svojim podacima mogu raditi što žele. Objasnio je da se podaci koriste u svrhu oglašavanja jer omogućuju da se oglasi prikazuju pravim ljudima, odnosno onima koje bi mogli zaista zanimati.

Kao i jučer, Zuckerberg se i danas susreo s pitanjima diskriminacije, pogotovo vjerskog i religijskog sadržaja. Priznao je da Facebook radi greške ponekad te da to moraju popraviti, no napominje da se na par medijski popraćenih primjera ne može osuđivati cijeli sistem promjene sadržaja, prenosi 24sata.hr.

Zastupnica iz Kalifornije napala je šefa Facebooka. Napomenula je da je šteta koja je napravljena demokraciji nepopravljiva te upitala ga jesu li i njegovi podaci prodani malicioznim organizacijama.

Zuckerberg je odgovorio potvrdno. Cambridge Analytica koristila je i podatke šefa Facebooka.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj