NAKON DUGO VREMENA JAVIO SE GORBAČOV: ‘Vrijeme je za uzbunu’

Nakon jučerašnjeg sastanka Vijeća sigurnosti UN-a, zračni napadi na sirijske vojne mete sada se čine sve bližima. Samim time, svijet se pomaknuo korak bliže potencijalnom direktnom sukobu između dvije najveće vojne velesile, piše Independent.

Najdirektnije prijetnja još od Hladnog rata

Moskva se suzdržala od povratka na crvenu crtu sukoba, koju je u ožujku izdao šef osoblja, Valery Gerasimov. U srijedu ujutro je ruski veleposlanik u Libanonu ponovio upozorenja Gerasimova: Rusija će srušiti rakete i bilo koje oružje koje se koristi za njihovo ispaljivanje u Siriju, ako procijeni da postoji prijetnja. Otišao je još i dalje rekavši da će bilo koji projektil ispaljen prema Siriji biti srušen. Još od Hladnog rata Moskva nije izrekla tako direktnu i javnu prijetnju vojnom akcijom prema američkoj vojsci, da će ciljati na njihove brodove i zrakoplove.

Odgovor američkog vojnog zapovjednika stigao je preko Twittera, a bio je tipično diplomatski. ‘Rusija kaže da će srušiti sve projektile ispaljene prema Siriji. Spremite se, Rusi, jer oni će stizati, novi, lijepi i pametni. Ne trebate biti partneri s životinjom koja plinom ubija svoje ljude i u tome uživa’, napisao je. Izgledi za vojni sukob potaknuli su i jednog od arhitekata kraja prethodnog sukoba, Mikhaila Gorbačova, na rijetku medijsku intervenciju. ‘Iznimno sam razočaran načinom na koji se naši aktualni vođe nose sa stvarima. Čini se da su nesposobni za dijalog, korištenje diplomacije, a politika se pretvorila u razmjenu optužbi, sankcija i vojnih napada’, rekao je posljednji sovjetski vođa.

Usporedba s kubanskom raketnom krizom

Zapad je optužio sirijske vladine vojne snage za kemijski napad 7. travnja u istočnoj Guti, enklavi u blizini Damaska koja je pod kontrolom protuvladinih pobunjenika. U tom je napadu navodno korišten nervni agent pomiješan s klorom, što je rezultiralo smrću nekoliko desetaka ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija procijenila je da se oko 500 ljudi javilo u bolnice zbog simptoma nastalih nakon izloženosti toksičnim kemikalijama. Kremlj je odbacio navode da je njihova saveznica odgovorna za kemijski napad. Poručuju da je to ‘fantazija’ stvorena namjenjena za početak vojne intervencije.

U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda ruski je predstavnik Vasily Nebenyza opisao te događaje kao ‘provokaciju koja je bila potrebna pobunjenicima poput zraka koji udišu, a sve kako bi dobili podršku SAD-a i drugih zapadnih zemalja’. U Rusiji pak propaganda užurbano radi. Tijekom nekoliko dana su poticali i usporedbe s kubanskom raketnom krizom. Stvorili su i sliku zemlje koja je pod napadom SAD-a zbog ljubomore i geopolitičkih razloga. Ta je slika povezana s neočekivano teškim američkim sankcijama nametnutima u petak, što je dovelo do prodaje udjela i deprecijacije valute. Od srijede ujutro, rubalj je izgubio 13 posto svoje vrijednosti u odnosu na euro.

Očekuje se ruski odgovor

Očekuje se da će rusko gospodarstvo zadobiti novi udarac ako se situacija u Siriji pogorša. S obzirom na neizbježnost američke vojne intervencije, pitanje je na koji će način Rusija odgovoriti. Službeni su glasnogovornici dali nekoliko tragova iz kojih se može zaključiti kako razmišljaju. U posljednje vrijeme njihova vojska šuti. Glasnogovornik Dmitry Peskov u srijedu je rekao novinarima u Kremlju da neće komentirati mogućnost zračnih napada. Rekao je da nije bilo razborito temeljiti mišljenje samo na medijskim spekulacijama i prolaznim izvorima.

No ipak se čini da dizanjem uloga Rusija pokušava stvoriti manevarski prostor. Yevgeny Serebrennikov, zamjenik šefa parlamentarnog odbora za obranu rekao je  da se nada da američki napadi neće prijetiti ruskim vojnicima. ‘Ruske baze u Siriji imaju ozbiljnu obranu. Mislim da SAD to razumiju, a ako ne, kao što je rekao naš čelnik osoblja, naš će odgovor stići odmah’, dodao je.

‘Ako je ovo napad takve vrste koji je ograničen na sirijske vojne instalacije, onda se može očekivati glasna reakcija, no ne puno više od toga. No ako napad na bilo koji način pogodi rusku infrastrukturu ili, nedaj Bože, ruske vojnike, odgovor će biti moćan’, rekao je za Independent Fyodor Lukyanov, stručnjak blizak ruskoj vanjskopolitičkoj eliti.

 

(Global CIR/Independent/net)

Objavljeno u:

Komentiraj