SAA ZAROBILA BRITANSKE VOJNIKE! Zajedno sa američkim, izraelskim i jordanskim snagama planirali kopneni napad sa nekoliko frontova na Damask uz podršku avijacije

Pripadnici sirijske vojske zarobili su određen broj britanskih vojnika tokom vojne operacije u području sirijske istočne Gute, prenijela je agencija “El Majadin”.

Pro government forces check tunnels used by the rebels over the past years during the siege in the recently conquered area of Jobar, in Eastern Ghouta on April 3, 2018

Smatra se da su zarobljeni vojnici dio međunarodnih snaga koje su raspoređene u području kako bi izvršile kopneni napad na sirijsku prijestonicu Damask, u saradnji sa SAD.  U izvještaju medija navodi se da su SAD i druge članice NATO saveza, uključujući Jordan i Izrael, planirale da izvrše napad sa nekoliko frontova, ali da je plan propao usljed brzog napredovanja sirijskih oružanih snaga tokom prošlog mjeseca. 

U okviru zavjere su, navodno, planirani masivni vazdušni napadi SAD, kao i napadi izraelskih aviona, kako bi se otvorio put za napad kopnenih snaga, prenio je “Sputnjik”.  “Nakon što je otkrivena zavjera, komandanti sirijskih i ruskih snaga su započeli operaciju u istočnoj Guti, kako bi odbili napade”, izjavili su neimenovani izvori za “El Majadin” i agenciju “Fars”. 

Pošto je zavjera propala usljed brzog napredovanja sirijske vojske, SAD su otkazale sve operacije stranih jedinica i naredile da se smjesta povuku iz istočne Gute, kroz istočna predgrađa Damaska, uključujući grad Dumu.

 

(Global CIR/Agewncije)

  1. […] SAA ZAROBILA BRITANSKE VOJNIKE! Zajedno sa američkim, izraelskim i jordanskim snagama planirali ko… […]

Komentiraj