AMERIČKA ARMADA PRIBLIŽAVA SE BLISKOM ISTOKU: Borbena flota s 12 ratnih brodova plovi prema Siriji

Prema Siriji je krenula flota od 12 ratnih brodova. Radi se o najvećoj koncentraciji američkih mornaričkih snaga još od invazije na Irak 2003.

Divovski nosač na nuklearni pogon USS Harry S Truman kapaciteta 90 letjelica, u čijoj su pratnji krstarica i četiri razarača, plovi prema Europi i Bliskom istoku. Smatra se kako su četiri razarača već u Sredozemlju ili u blizini, i to USS Donald Cook, USS Porter, USS Carney i USS Laboon, kao i dvije podmornice na nuklearni pogon, USS Georgia i USS John Warner., piše Daily Mail.

Prikupljanje snaga

Posljedica je to povećanih napetosti jer američki predsjednik Donald Trump nije prestao razmatrati mogućnost zračnih napada na Siriju zbog navodnih kemijskih napada na pobunjeničko uporište ove subote. Rusija je, s druge strane, zaprijetila da će srušiti svaki projektil lansiran na snage režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada koristeći svoj obrambeni sustav S-400. Asad je navodno prebacio svoje snage u ruske baze u nadi da ih SAD i njeni saveznici neće biti spremni tamo napadati.

Ploveća zračna baza duljine preko 33 metara posjeduje jače zračne snage od većine državaFoto: Wikimedia

USS Harry S Truman i brodovi iz njegove borbene grupe napustili su mornaričku bazu Norfolk u Virginiji u srijedu u pratnji krstarice USS Normandy i razarača USS Farragut, USS Forrest Sherman, USS Bulkeley i USS Arleigh Burke. Unutar borbene grupe nalazi se i njemačka fregata FGS Hessen, specijalizirana za PZO. Predstavnici američke mornarice rekli su kako je Hessen jedini tip broda na Zapadu opremljen s tri vrste PZO projektila. Njegov radar ima domet detektiranja zračnih meta od preko 200 morskih milja.

Već na položaju nalazi se USS Donald Cook, američki razarač opremljen sa 60 krstarećih raketa Tomahawk. U travnju prošle godine Trump je naredio napade s 59 Tomahawka na zračnu bazu Šajrat u odgovoru na korištenje kemijskog oružja na pobunjeničkim položajima u Kan Šeikunu. Ti su napadi lansirani s dva američka broda stacionirana u Sredozemlju.

Trump i njegovi pomoćnici za nacionalnu sigurnost u četvrtak su raspravljali i o opcijama koje SAD ima u Siriji, gdje je već prijetio s napadima, dok je ruski predstavnik govorio o strahu od šireg sukoba između Washingtona i Moskve. Zabrinutost o sukobu između Rusije, glavnog saveznika Sirije, i Zapada vrlo je visoka od Trumpove najave u srijedu da “projektili dolaze”, te verbalnog napada na ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog podrške sirijskom predsjedniku.

USS Normandy poznata je kao krstarica koja je ispalila najviše TomahawkaFoto: Wikimedia

Napada ipak neće biti, ili možda hoće

Trump je u četvrtak malo ublažio svoje izjave, te je čak i konzultirao svoje saveznike Britaniju i Francusku, koji bi se mogli pridružiti američkim napadima na Siriju. “Nikad nisam rekao kada će se dogoditi napad na Siriju. Mogao bi biti jako skori, ili uopće ne skoro!”, napisao je Trump na Twitteru, povećavajući vjerojatnost da napad ipak možda nije tako blizu kako je prijetio samo dan ranije.

DA LI TRAMP POKUŠAVA SMIRITI SITUACIJU? ‘Nikad nisam ni rekao kad će uslijediti napad na Siriju – moglo bi se desiti veoma skoro ili uopšte ne baš tako skoro!’

No to s druge strane ne znači i da je Trump odustao od svoje zamisli o vojnoj akciji. Primijećeno je da Washington još uvijek procjenjuje obavještajne podatke i konzultira saveznike. Tako je Trump pričao s britanskom premijerkom u četvrtak o “potrebi za zajedničkim odgovorom na sirijsko korištenje kemijskog oružja”, javila je Bijela kuća. Trump bi trebao pričati i s francuskim predsjednikom Emanuelom Marconom, koji tvrdi da Francuzi imaju dokaze da su sirijske vlasti izvele napad kemijskim oružjem u okolici Damaska, ali nije pokazao te navodne dokaze.

Američki službenici upoznati s istragom uzoraka iz Dume i simptomima žrtava kažu kako preliminarne indicije ukazuju na mješavinu plinova sarina i klora, no američke obavještajne agencije nisu dovršile svoju procjenu ni došle do krajnjeg zaključka.

Podmornica na nuklearni pogon lansira krstareći projektil TomahawkFoto: Wikimedia

Reakcije Rusije

U međuvremenu Rusija, Sirija i njen drugi glavni partner Iran tvrde kako su izvještaje iz napada na Dumu lažirali pobunjenici te su optužili Sjedinjene Države da to žele iskoristiti kao izgovor za napad na sirijsku Vladu. Rusija je izjavila kako je poslala vojnu policiju u Dumu nakon što su ju zauzele vladine snage. “Oni su garancija reda i zakona u gradu”, izjavio je ruski ministar obrane. Vasilij Nebenzija, ruski ambasador u Ujedinjenim Narodima, izjavio je kako “ne može isključiti” rat između SAD-a i Rusije te je pozvao Washington i njegove saveznike da se suzdrže od vojne akcije protiv Sirije. “Prioritet je otkloniti opasnost od rata”, rekao je novinarima. “Nadamo se da neće biti točke bez povratke”, izjavio je veleposlanik.

Procjenjuje se da Rusija ima više desetaka zrakoplova u svojoj zračnoj bazi Hmejmim u Siriji, kao i 10 do 15 ratnih brodova u Sredozemnom moru, koji su napustili mornaričku bazu Tartarus u Siriji. Sirijska vlada i ruske snage posjeduju rakete zemlja-zrak kao i protuzračno topništvo.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj