DANAS U BERLINU! Vučić od Merkel traži podršku u potrazi za kompromisom između Beograda i Prištine

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovat će danas u Berlin, gdje će razgovarati s Angelom Merkel, saopćio je kabinet njemačke kancelarke.

Tokom zajedničkog ručka posebno će se razgovarati o bilateralnim odnosima, kao i regionalnim pitanjima, ali i evropskopolitičkim temama – navodi se u saopćenju.

Najavljeno je da će Vučić i Merkel prije sastanka dati izjavu medijima.

Vučić danas dolazi u drugu posjetu Berlinu na poziv kancelarke Merkel u veoma kratkom roku. Predsjednik Srbije prethodno se sastao s Merkel, također na njen poziv, 27. februara.

Predsjednik Srbije je prije dva dana u Mostaru najavio da želi od kancelarke čuti kako ona vidi odnos Beograda i Prištine, sveukupne regionalne odnose, ali i da traži podršku u potrazi za kompromisom između Beograda i Prištine.

Za budućnost Srbije je od izuzetnog značaja sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali građani ne trebaju očekivati previše, jer je prosto nerealno očekivati da mi zapovijedamo velikim silama – poručio je Vučić.

– Ako mislite da ćemo promijeniti odnos Amerike, Njemačke i drugih zapadnih sila po pitanju nezavisnosti Kosova i Metohije, to bi bilo laganje i obmanjivanje – rekao je Vučić novinarima nakon sastanka s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.

Ono što očekuje i čemu se nada, kako je objasnio, jeste razumijevanje za poziciju Srbije, i pored toga što o pitanju nezavisnosti Kosova misle drugačije.

Ali da dobijemo više za naš narod, za to ću da se borim i dat ću sve od sebe – rekao je predsjednik.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj