EU I TURSKA NE ŽELE NOVE SANKCIJE IRANU! Iz EU parlamenta poručili: Nuklearni sporazum ne smije biti talac SAD-a

Komisija za vanjske odnose Evropskog parlamenta danas je na sjednici, stavivši naglasak na očuvanje Nuklearnog sporazuma sa Iranom istakla da Evropa  taj sporazum mora osloboditi iz talačgog ropstva u kojem ga drži SAD.

Slikovni rezultat za eu parlament

 

 

David McAlister, šef te komisije jučer  je zjavio: “Evropski parlament je više puta objavio svoju podršku dogovoru, ali to ne znači da mi nemamo nesuglasica s Iranom.  Nesuglasice treba rješavati mimo Nukjlearnog sporazuma. Povratak američkih sankcija direktno će utjecati na evropske kompanije. Mi tražimo očuvanje jedinstvenog stava 28 zemalja EU protiv SAD-a u vezi s Nuklearnim sporazumom”.

Također, jučer je i turski predsjednik Redžeb Tajip Erdogan istakao kako Ankara nema namjeru odustati od tri stvari: unije s Amerikom, strateškog partnerstva s Rusijom i saradnje s Iranom. 

Odnosi s Rusijom, Iranom i Kinom nisu zamjena za odnose sa Zapadom

Erdogan je u govoru pred svojim pristašama u Ankari izrazio nezadovoljstvo zbog toga što su neke zemlje Siriju pretvorili u ratno poprište. Rekao je da će s Putinom razgovarati o hemijskom napadu na Dumu, kao što je sinoć razgovarao s američkim predsjednikom Trumpom.

Erdogan je istakao kako odnosi s Rusijom, Iranom i Kinom nisu zamjena za odnose sa Zapadom.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj