MOGERINIJEVA PONOVO NA BALKANU! Izetbegović: Vjerujem da do 2025. možemo u EU

Nakon današnjeg predstavljanja Strategije proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan u Strazburu predsjedavajući  Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović za Klix.ba je prokomentarisao kako nova strategija našoj zemlji ostavlja mogućnost učešća u otvorenoj trci na putu ka EU.

“Pozdravljam donošenje nove Strategije Evropske komisije za zapadni Balkan. Strategija predstavlja vrlo jasnu globalnu poruku da je Zapadni Balkan evropski prostor, čija je budućnost u Evropskoj uniji. Nova strategija ostavlja mogućnost da do 2025. godine učestvujemo u otvorenoj trci, u kojoj možemo sustići i prestići države koje su trenutno ispred nas na putu članstva u EU”, uvjeren je Izetbegović.

On je za Klix.ba poručio i da je na političkim liderima u Bosni i Hercegovini da period koji je pred njima iskoriste za ispunjavanje uvjeta i provođenje reformi koje će transformisati našu državu, društvo i ekonomiju, usklađujući ih sa evropskim standardima i vrijednostima.

“Veoma važnim smatram što će u skorije vrijeme posebna pažnja biti posvećena uvezivanju Evropske unije i zapadnog Balkana u oblasti sigurnosti, kako bismo zajednički kreirali odgovore na vanjske sigurnosne izazove i prijetnje s kojima se zajednički suočavamo”, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Jednako bitnim smatra i to što je u Strategiji istaknuto da buduće članice ne mogu blokirati pristupanje drugih zemalja kandidatkinja, kao i da će sve zemlje prije ulaska u EU morati riješiti bilateralne sporove, uz obavezu poštivanja međunarodnog prava i obavezno pristajanje na arbitražu u slučaju da međusobno ne riješe sporove.

Mogerini: Zapadni Balkan će biti dio EU

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini, koja će od 17. do 19. aprila boraviti u posjeti Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, poručila je da je trenutak da se postignu pozitivne promjene kako bi se učinio nepovratan i transformativan napredak zemalja regiona ka EU.

Ona je istakla da je zapadni Balkan Evropa i da će biti dio budućnosti EU, saopšteno je iz Evropske službe za spoljne poslove.

“To je pitanje zajedničkog interesa i zajedničke odgovornosti koju dijelimo sa zemljama regiona u korist svih naših građana”, poručila je Mogerinijeva.

Ona u posjetu regionu dolazi nakon rasprave o zapadnom Balkanu koja je najavljena za 16. april u Savjetu za spoljne poslove u Luksemburgu i nakon usvajanja paketa za proširenje koji će predstaviti zajedno sa komesarom EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom u Strazburu 17. aprila.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj