NOVA PREDSJEDNIČKA LIMUZINA: Trampova “Zvijer” otporna na rakete i hemijsko oružje?

I Donald Tramp (Trump) mora čekati novi auto mjesecima, baš kao i obični smrtnici. Međutim, novu predsjedničku limuzinu on čeka jer je trenutno u rukama američke tajne službe koja obavlja posljednje testove. Auto bi mu trebali uručiti tokom ljeta.

Predsjednička limuzina još je poznata pod nazivom “Zvijer”, a vozilo koje se izrađuje za Trampa, zaista i jeste to. Ovo je oklopni Cadillac, koji vrijedi približno milion i 213.627 eura, a dolazi s vratima debelim 20 centimetara.

“Zvijer” je otporna i na različite eksplozive, a u interijeru je spremnik s kisikom u slučaju hemijskog napada.

Tramp je svoj novi automobil trebao dobiti još prošle godine, međutim, datum izrade stalno je prolongiran i u četvrtak je potvrđeno da će automobil predstaviti krajem ljeta. Iz “Cadillaca” su poručili kako su oni svoj dio posla obavili i predali automobil vlastima. Sada je “Zvijer” u rukama agenata koji obavljaju kontrole i pripreme prije nego će Tramp prvi put sjesti u auto. Velika limuzina trenutno je još u crno-bijeloj kamuflaži, kakvom se inače štite i konceptne verzije novih automobila.

Nova “Zvijer” zamijenit će tako automobil koji je izrađen još za Baraka Obamu (Barack), a pridružit će se floti od 12 najsigurnijih vozila na svijetu.

Uz debela vrata koja se hermetički zatvaraju kako bi se spriječili hemijski i biološki napadi, osam tona težak stroj ima i stakla koja su otporna na metke. Jedini prozor koji se može otvoriti je onaj s vozačeve strane.

Podvozje je ojačano kako bi automobil preživio prelazak preko eksplozivnih naprava, a spremnik goriva je, također, otporan na eksplozive. Isto tako, i gume su izrađene s kevlarom. U prtljažniku bi se trebale nalaziti zalihe krvi za slučaj hitne transfuzije.

I dok neki automobili u vratima imaju kišobrane, “Zvijer” će imati pušku za slučaj napada, ali i suzavac te opremu za borbu s požarima, prenosi “Daily Mail”.

 

(Global CIR/24sata,hr)

Komentiraj