SUZBIT ĆEMO RUSKI UTICAJ NA BALKANU! Direktor CIA-e: SAD su u Siriji ubile par stotina Rusa

Direktor CIA Majk Pompeo izjavio je da je u istočnoj Siriji tokom američke artiljerije i vazdušnih napada početkom februara ubijeno “nekoliko stotina Rusa”.  Kandidat za državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Mike Pompeo najavio je da će se njegova država suprotstaviti negativnom ruskom uticaj, između ostalog, i na Balkanu.

Direktor CIA: Amerika je u Siriji ubila par stotina Rusa

Komentari Pompea, koje je iznio tokom svjedočenja pred komitetom Senata 12. aprila u sklopu saslušanja za nominaciju za sljedećeg državnog sekretara, bili su rijetko otvoreno priznanje nekog američkog zvaničnika o incidentu. Na saslušanju, Pompeo je takođe rekao da će tražiti strožiji pristup Rusiji.

Iako je prema njegovom mišljenju, Amerika bila stroga prema Moskvi, navodeći nedavne sankcije i protjerivanje desetine ruskih diplomata kao primjer, Pompeo je rekao da Vladimir Putin “još nije dobio poruku dovoljno jasno i moramo da nastavimo da radimo na tome.” “U Siriji je prije nekoliko nedjelja ubijeno je nekoliko stotina stotina Rusa. Lista akcija koje je ova administracija preduzela… Srećan sam što prolazim kroz svaku od njih – rekao je.

Jedan američki zvaničnik ranije je rekao da su Sjedinjene Države prije napada bile u komunikaciji sa Rusijom i da nijedan pripadnik snage ruske vojske nije ubijen.

-Svuda moramo uzvratiti i koristiti sva sredstva koja imamo, od ekonomije do interneta. Rusija je snažno angažovana u potkopavanju demokratskih vrijednosti, od Balkana do Latinske Amerike i mi ćemo na to odgovoriti. Uzvratićemo na negativni ruski utjecaj i suzbiti ga – kazao je Pompeo odgovarajući, tokom saslušanja pred Komitetom za spoljne poslove Senata SAD, na pitanje jednog od članova tog tijela, Rona Džonsona.

Džonson je tokom svog istupa pred Komitetom naglasio da je u više navrata u posljednjih nekoliko godina posjetio područje Balkana. Istakao je da je i sam svjedočio rastućem negativnom uticaju Rusije i u tom regionu.

“Usvojili smo oštre sankcije i protjerali više ruskih diplomata i špijuna nego ikad prije od kraja Hladnog rata”, rekao je on.

Naglasio je i da je „Trampova administracija s pravom identificirala Rusiju kao opasnost za SAD”.

“Rat je uvijek posljednja opcija! Radije ću se boriti da se spoljnopolitički ciljevi predsjednika Trampa ostvare diplomatskim sredstvima, a ne slanjem naših muškaraca i žena u rat”, naglasio je Pompeo pred Komitetom za vanjske poslove Senata SAD.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj