ZAPADNE SILE INTERVENIRALE U SIRIJI, DAMASKOM ODJEKUJU SILOVITE DETONACIJE! Trump se obratio naciji: ‘Ovo je odmazda za zločine čudovišta Asada’

Američki predsjednik Donald Trump obratio se naciji u noći s petka na subotu po našem vremenu kako bi objavio da je započela vojna intervencija u Siriji u znak odmazde na nedavni kemijski napad u Dumi, pobunjeničkoj enklavi u okolici Damaska, za što Zapad optužuje vladu  sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Naredio sam oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država da pokrenu precizne napade prema ciljevima povezanima s kapacitetima za kemijsko oružje sirijskog diktatora Bašara al-Asada. U tijeku je zajednička operacija s oružanim snagama Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je Trump, a još tijekom njegova obraćanja iz Damaska su počele stizati vijesti o snažnim detonacijama koje su potresle glavni sirijski grad.

– Spremni smo nastaviti s ovim odgovorom sve dok sirijski režim ne prestane koristiti zabranjene kemijske agense, rekao je Trump.

– Ovo su precizni napadi na mete povezane s kemijskim naoružanjem, rekao je ističući kako je cilj na dugi rok spriječiti proizvodnju, širenje i uporabu kemijskog naoružanja.

– Ovo što se dogodilo nije učinio čovjek, to su zločini koje je počinilo čudovište, rekao je Trump aludirajući na sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Precizni i ograničeni

Američki ministar obrane James Mattis izjavio je kako su zračni napadi na ciljeve u Siriji izvedeni kako bi poslali snažnu poruku Asadu.

– Očito je da nije shvatio poruku od lani, rekao je Mattis aludirajući na prošlogodišnje napade Zapada na postrojenja za proizvodnju kemijskog oružja.

Ipak, u Pentagonu se rekli da je riječ o ‘preciznim’ i ‘ograničenim’ napadima koji bi mogli biti okončani relativno brzo.

A missile descends onto Damascus, Syria, during an airstrike in this still image obtained from social media video, April 14, 2018. Abdu Zayitun/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Abdu Zayitun / REUTERS
navođeni projektil spušta se prema meti u Damasku

– Ovo je jedan udar, zasad ne planiramo dodatne napade, rekao je Mattis, što je donekle u suprotnosti s Trumpovom tvrdnjom da je spreman za trajniji udar.

Mattis je kazao da je u napadu iskorišteno dvostruko više projektila od lani, kada je ispaljeno 59 raketa Tomahawk.

Nije promjena režima

Britanska premijerka Theresa May potvrdila je da u akciji sudjeluju i britanske oružane snage napominjući da vojna sila trenutno nema učinkovitu alternativu. Istovremeno, May je istaknula da ova intervencija ne predstavlja ‘promjenu režima’ u Siriji. I francuski predsjednik Emmanuel Macron je potvrdio da oružane snage njegove države sudjeluju u napadima.

A plane takes off as part of the joint airstrike operation by the British, French and U.S. militaries in Syria, in this still image from video footage obtained on April 14, 2018 from social media. courtesy Elysee/Twitter/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Elysee/Twitter / REUTERS
francuski borbeni avion polijeće u sklopu intervencije u Siriji

– Ne možemo tolerirati ponavljajuću uporabu kemijskog oružja, što je neposredna opasnost za sirijski narod i našu kolektivnu sigurnost, kaže se u izjavi iz ureda francuskog predsjednika.

Dodao je da je odgovornost sirijskog režima za kemijski napad nedvojbena.

French President Emmanuel Macron attends a meeting as part of the joint airstrike operation by the British, French and U.S. militaries in this picture obtained on April 14, 2018 via social media. Emmanuel Macron/Twitter/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Emmanuel Macron/Twitter / REUTERS
Emmanuel Macron na sastanku s vojnim kabinetom

Mete na više lokacija

Prema informacijama BBC-ja, britanski su borbeni avioni napali vojnu instalaciju u blizini grada Homsa, u kojoj se navodno nalazi skladište kemijskog naoružanja ili materijala za njegovu izradu. Izvješća o snažnim detonacijama stižu i iz pograničnog područja između Libanona i Sirije.

Neimenovani američki dužnosnik rekao je agenciji Reuters da su u akciju, osim borbenih aviona, uključeni i brodovi koji su prema odabranim metama ispalili navođene krstareće rakete tipa Tomahawk.

Svjedok na terenu u Damasku agenciji je rekao da je tijekom noći čuo najmanje šest snažnih eksplozija. O napadima na sirijsku prijestolnicu izvijestila je i Asadova državna televizija, koja javlja da je tamošnja protuzračna obrana odgovorila na napade te da je uspjela oboriti najmanje 13 krstarećih raketa, ali potvrde tih tvrdnji zasad nema.

Anti-aircraft fire is seen over Damascus,Syria early April 14, 2018. REUTERS/Feras Makdesi
Feras Makdesi / REUTERS
tragovi paljbe sirijske protuzračne obrane u Damasku

Na televiziji su pročitali priopćenje prema kojemu se napadu suprotstavlja “antiteroristički savez”, a ta fraza sugerira da Asadovi strani saveznici – Iran i Rusija – možda pomažu u obrani, ocjenjuje Reuters.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, organizacija sa sjedištem u Londonu koja prikuplja informacije od brojnih izvora s terena u Siriji, izvijestila je da je u Damasku, osim nekoliko vojnih kompleksa, pogođen i Sirijski znansteno-istraživački centar. Vjeruje se da je taj centar proizvodio kemijsko naoružanje.

Visoki dužnosnik saveza koji je u sirijskom ratu podupro predsjednika Asada kazao je Reutersu da će “američki napad na Siriju smatrati ograničenim”.

– Ako su napadi gotovi i ne bude li drugog kruga, to će se smatrati ograničenim, izjavio je taj dužnosnik Reutersu.

Najveća intervencija Zapada

Sirija od prvih izvješća o kemijskom napadu u Dumi negira da ga je počinila, a jednako tvrdi i Rusija, najmoćniji Asadov saveznik. Rusi su proteklih dana također upozoravali da bi američka intervencija mogla dovesti do izravnog američko-ruskog sukoba.

Napad na Siriju najveća je intervencija zapadnih sila protiv Asada u sedmogodišnjem građanskom ratu u toj zemlji. Posljednji je put Zapad intervenirao lani, također po Trumpovoj naredbi nakon tadašnjeg kemijskog napada.

Syria air defences strike back after air strikes by U.S., British and French forces in Damascus, Syria in this combination photo of still images obtained from video dated early April 14, 2018. SYRIA TV via Reuters TV MANDATORY CREDIT. SYRIA OUT. NO RESALES. NO ARCHIVE

SYRIA TV via Reuters TV / REUTERS
djelovanje sirijske protuzračne obrane u Damasku

Rusija je u Siriji intervenirala 2015. godine na strani Asada i pomogla mu je u konsolidiranju vlasti na područjima pod njegovom kontrolom, a usto je efektno slomila otpor u najvećem dijelu pobunjeničkih uporišta, uključujući i Dumu, u kojoj je do spornog kemijskog napada došlo tek nekoliko dana prije povlačenja pobunjenika.

Sama činjenica da su pobunjenici bili na rubu poraza Asadu i Rusima je poslužila kao argument da ih optuže da su oni zapravo orkestrirali kemijski napad, u kojemu je ubijeno više desetaka ljudi, a prema nekim procjenama, ozlijeđeno ih je čak tisuću.

Ruski gnjev

Ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov gnjevno je reagirao na vijest o zapadnim udarima u Siriji.

– Ignorirali su naša upozorenja, a rekli smo im da ovakvi potezi neće proći bez posljedica, izjavio je Antonov.

– Vrijeđati predsjednika Rusije neprihvatljivo je i nedopušteno. SAD – vlasnik najvećeg arsenala kemijskog oružja – nema moralno pravo kriviti druge zemlje, dodao je.

– Sjedinjene Američke Države i njezini saveznici napali su Siriju baš kada je ta zemlja imala priliku za mirnu budućnost, izjavila je u subotu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na svojoj Facebook stranici, a prenosi agencija TASS.

– Iza svega stoje oni koji pretendiraju na moralno vodstvo u svijetu i koji pokazuju svoju isključivost, rekla je Zaharova.

– Treba biti stvarno isključiv kako bi se, u trenutku kad je Sirija dobila priliku za mirnu budućnost, pucalo na njezin glavni grad, dodala je.

Smatra da su za napad na Siriju odgovorni i zapadni mediji.

– Bijela kuća objavila je da se uvjerenost u kemijski napad Damaska zasniva na medijskim izvješćima, izvješćima o simptomima, videozapisima i fotografijama, kao i na vjerodostojnim informacijama, rekla je Zaharova.

– Nakon ove izjave, američki i drugi zapadni mediji trebali bi shvatiti svoju odgovornost za ono što se dogodilo, rekla je.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] ZAPADNE SILE INTERVENIRALE U SIRIJI, DAMASKOM ODJEKUJU SILOVITE DETONACIJE! Trump se obratio naciji… […]

  2. […] Nedavno američko raketiranje Sirije bila je tek izrežirana predstava sa kojom je Putin izašao u susret Trumpu čiji je ugled već bio poljuljan u javnosti zbog niza vanjskopolitičkih promašaja, ali i unutrašnjih afera. Sedmicama prije napada sirijska armija je evakuisala sve potencijalne mete koje su Amerikanci ‘prijavili’ preko ruskih posrednika. […]

Komentiraj