ZAVRŠEN NAPAD KOALICIONIH SNAGA NA SIRIJU! Mattis: Ne planiramo nove udare, poslali smo ‘snažnu poruku Assadu’

Napad američke koalicije na Siriju izgleda kao da je okončan nakon više od sat vremena neprekidnih raketnih udara na glavni  grad Sirije i okolinu. Na osnovu udara čini se da su primarni ciljevi SAD-a bili Zapadna Ghouta (Kesweh, Jamraya) i istočna baza Qalamoun.

Pentagon says Syria strikes are 'one time shot' to send strong message to Assad

Američki ministar obrane Jim Mattis opisao je u subotnje napade po višestrukim ciljevima u Siriji kao “teže” od onih iz 2017. godine, ali je rekao da za sada nisu planirana nikakva daljnja pokretanja.

“Radilo se o jednom naletu i vjerujem da je to poslalo vrlo snažnu poruku”, kazao je Mattis tokom press konferencije u Pentagonu, dodajući kako bi moglo doći do dodatnih napada protiv vlade Bashara al- Assada “ukoliko  se odluči na korištenje hemijskog oružje u budućnosti. “

Navodeći kako je lansirano dva puta više oružja nego što je to bilo u aprilu 2017., Mattis je rekao da je zračni napad nastojao “uništiti razvojne i proizvodne sposobnosti sirijskog režima za hemijsko oružje”.

Ciljevi su bili znanstveni istraživački centar u Damasku i dva spremišta kemikalija u neposrednoj blizini Homsa, velikog grada sjeverno od glavnog grada Sirije. “Bili smo vrlo precizni i proporcionalni, ali istodobno bili su to teški udari”, rekao je Mattis.

IZ DAMASKA PORUČUJU: Oborili smo trećinu raketa, Rusija nas je ranije upozorila pa smo evakuirali sve baze

(FOTO) STANOVNICI DAMASKA IZAŠLI NA ULICE: Ne bojimo se agresije, narod je uz Assada i SAA

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj