EU U UTORAK O STRATEGIJI PROŠIRENJA: Paketom proširenja obuhvaćeno sedam balkanskih država

Evropska komisija će u utorak na sastanku u Strazburu usvojiti paket o proširenju.

Evropska komisija je uvijek do sada paket o proširenju, koji uključuje strategiju o proširenju i izvještaje o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja, objavljivala u novembru. Sada je to prebačeno na proljeće, a posljednji paket usvojen je prije godinu i po, u novembru 2016. Ovaj put je strategija o proširenju objavljena dva mjeseca prije izvještaja o napretku, u februaru ove godine, ali samo za zemlje zapadnog Balkana, ne i za Tursku, s kojom EU ima otvorene pregovore, iako su oni u potpunom zastoju.

U izvještajima o napretku Komisija ocjenjuje aspirante na članstvo u pogledu poštovanja temeljnih evropskih vrijednosti, poput vladavine prava, dobrosusjedskih odnosa, reformi u području pravne države, javne uprave, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te privrednih reformi, prenose agencije.

Paketom proširenja obuhvaćeno je sedam država – Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija te Turska.

Najdalje u procesu odmakle su Crna Gora i Srbija, Makedonija i Albanija imaju status kandidata, ali čekaju na datum za početak pregovora, BiH čeka na mišljenje Komisije o zahtjevu za članstvo, dok je Kosovo na začelju i u najtežoj je situaciji, jer pet zemalja članica ne priznaje njegovu nezavisnost.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj