SAVEZNICI O NOVOM UDARU! Haley: Ne povlačimo snage dok ne postignemo određene ciljeve; Johnson: Nema razloga za dalje napade, Assad nije toliko lud

 Američki ambasador u UN Niki Hejli izjavila je danas da SAD neće povući svoje snage iz Sirije sve dok ciljevi Vašingtona ne budu postignuti.

Hejlijeva je navela tri cilja za SAD – osiguranje da se hemijsko oružje više nikad neće koristiti na način koji bi predstavljao rizik po interese SAD, da je “DAIŠ” poražen i nalaženje dobre pozicije za nadzor postupaka Irana.

“Naš je cilj da američki vojnici odu kući, ali neće otići dok ne budu ostvareni navedeni ciljevi”, naglasila je Hejlijeva.

Američki predsjednik Donald Tramp davao je kontradiktorne izjave po pitanju Sirije.

On je iznio jasan stav da želi da iz Sirije povuče oko 2.000 vojnika koji su učestvovali u kampanji protiv “DAIŠ-a”. Međutim, Tramp je juče izjavio da su zapadne sile spremne da “zadrže” vojni odgovor ukoliko sirijski predsjednik Bašar al Asad ne prestane sa upotrebom hemijskog naoružanja.

Nema razloga za dalje napade, Asad nije toliko lud

Velika Britanija će sa saveznicima razmotriti opcije, ako sirijski predsjednik Bašar el-Asad ponovo upotrijebi hemijsko oružje protiv svojih građana u Siriji. Ipak, zasad nije ništa planirano, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson.

Džonson je, podržavajući odluku britanske premijerke Tereze Mej da zajedno sa SAD i Francuskom učestvuje u raketnim udarima na hemijska postrojenja u Siriji, rekao da je to bila ispravna stvar da bi se spriječila dalja upotreba hemijskog oružja, prenijela je agencija Rojters.

“Ne postoji nijedan prijedlog na stolu u ovom trenutku za dalje napade, jer do sada, hvala Bogu, Asadov režim nije bio toliko lud da pokrene još jedan napad hemijskim oružjem”, istakao je Džonson.

U subotu rano ujutro SAD, Francuska i Velika Britanija izvele su jednokratne vazdušne udare na tri navodna postrojenja za hemijsko oružje u Siriji.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj