TALIJANSKI PREMIJER ODBIO AMERIKANCE: ‘Saveznici smo, ali s našeg tla nećete napadati’

Italija je odbila pružiti logističku podršku SAD-u i saveznicama za raketni napad na Siriju u noći s petka na subotu.

Talijanski premijer Paolo Gentiloni nedvosmisleno je poručio SAD-u i zapadnim saveznicima da s teritorija Italije, točnije iz zračen baze Aviano, neće moći izvoditi napade na Siriju.

“Raketne napade izvode Sjedinjene Države i neke europske zemlje. Mi jesmo saveznici i naše veze s SAD-om su posebne i čvrste, ali smo jasno dali do znanja da to ne znači da se napadi mogu izvoditi s talijanskog teritorija”, kazao je Gentiloni u obraćanju naciji, javlja Dnevnik.hr.

Gentiloni vjeruje u diplomatsko rješenje sukoba u Siriji

Gentiloni, koji je nakon nedavnih izbora i konstituiranja novog saziva parlamenta podnio ostavku pa obnaša dužnost kao tehnički premijer, kazao je kako se nada da saveznički napadi na Siriju neće izazvati eskalaciju sukoba i onemogućiti diplomatsko rješenje tamošnje višegodišnje krize.

“Nije vrijeme za eskalaciju sukoba, nakon sedam strašnih godina od početka rata u Siriji došlo je vrijeme da diplomacija dâ Siriji demokraciju i pluralizam”, kazao je.

Usto se osvrnuo i na upotrebu kemijskog oružja.

“Ne smijemo se vratiti eksploataciji kemijskog oružja u sukobima na Zemlji. To je zabranjeno i po međunarodnom pravu i naša civilizacija to ne zaslužuje. Zadaća globalne zajednice je spriječiti korištenje kemijskih oružja”, istaknuo je.

“Trump najavio projektile kao da su piletina s krumpirićima”

I senator Matteo Salvini, čelnik desne stranke Liga i kandidat za budućeg premijera, osudio je napad SAD-a, Velike Britanije i Francuske na Siriju.

“I dalje su u potrazi za Sadamovim” kemijskim oružjem. I dalje plaćamo ludost rata u Libiji, a netko, s prstom na okidaču, inzistira na “pametnim projektilima”, pomažući prvenstveno islamskim teroristima koji su gotovo poraženi. Potpuno ludilo, svi se trebaju zaustaviti. Američki predsjednik ne može najaviti projektile na Twitteru kao da su pohana piletina s prženim krumpirićima”, poručio je putem Facebooka Salvini koji je donedavno podržavao Donalda Trumpa.

S druge strane, talijanski predsjednik Sergio Mattarella zatražio je od čelnika političkih stranaka jamstva da će poštivati talijanske obveze u NATO-savezu.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj