BIVŠI DIREKTOR FBI-a: ‘Moguće je da Rusija ima kompromitujuće informacije o Trampu’

Bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) James Comey izjavio je da postoji mogućnost da Rusija posjeduje kompromitujuće informacije o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i da vjerovatno postoje dokazi o njegovom “ometanju pravosuđa”, prenijela je agencija AP.

Comey je u intervjuu američkoj televizijskoj mreži ABC rekao da je “zapanjujuće” pomisliti da Rusija ima kompromitujuće informacije o Trumpu ali da tu mogućnost ne treba isključiti.

Prema njegovima riječima, vjerovatno je da je Trump ometao pravosuđe u svojim predsjedničkim postupcima.

Comey je rekao da američki predsjednik “moralno nepodoban” da vodi SAD insistirajući da je Trump “lažov”.

“Ne vjerujem u priče da je mentalno nesposoban ili da je u prvoj fazi demencije. Mislim da nije mentalno već moralno nepodoban da bude predsjednik. Naš predsjednik treba da bude oličenje poštovanja i da se vodi vrijednostima koje su u srcu naše zemlje. Jedna od tih vrijednosti je istina a to predsjednik nije sposoban da poštuje”, rekao je Comey u dugom intervjuu američkoj televiziji.

Bivši šef FBI sutra treba da izda knjgu “A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership” (Velika lojalnost: Istina, laži i vođstvo) u kojoj opisuje 20 godina karijere za vrijeme predsjednika Georgea Busha mlađeg i rada u FBI-u od 2013. do 2017. godine.

Comey u knjizi, čiji su dijelovi procurjeli u javnosti, piše da je Trump “okorjeli lažov” koji ljude oko sebe podređuje lojalnosti kao “vođa mafije”.

Prema njegovim riječima, Trump je “nepošten predsjednik, odvojen od stvarnosti i institucionalnih vrijednosti” koji vlada “vođen egom” i lojalnošću koju zahtijeva da mu bude iskazana.

Trump je Komija smjenio u maju prošle godine zbog istrage FBI-a o mogućoj predizbornoj saradnji Trumpovih saradnika s Rusijom 2016. godine.

Comey je ranije u Senatu Kongresa SAD već pominjao pritiske Bijele kuće i da je Trump zahtjevao njegovu lojalnost i zatražio da odustane od istrage protiv generala Michaela Flynna, tadašnjeg savjetnika za državnu bezbjednost koji je bio primoran na ostavku.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj