DOK SIRIJCI SLAVE POBJEDU NA ULICAMA DAMASKA: Sirijska vlada već obnavlja strateški autoput Damask-Homs

Stotine Sirijaca okupile su se danas na trgu Omajad u centru Damaska kako bi izrazile podršku vojnim snagama te zemlje, koje su, kako oni tvrde, uspjele da se suprotstave zajedničkom vazdušnom napadu Zapada koji je bez presedana.

Današnji skup uživo prenose sirijski državni medji, preneo je AP, a okupljeni Sirijci mašu državnim zastavama, slave uspjehe sirijske vojske, a upriličeni su vatromet i slavljenička paljba, uzvikuje se “Allah, Sirija i samo Bašar”.

Sirijski mediji, ruski i sirijski zvaničnici navode da je sirijska vazdušna odbrana presrela većinu raketa, dok Pentagon tvrdi da rakete nisu ni upotrebili, navela je američka novinska agencija.

Sirijska vlada već obnavlja strateški autoput

Sirijska vlada počela je radove  na strateškoj autocesti Damask-Homs (var. Harasta Highway) prije dva tjedna; međutim, bili su ograničeni zbog činjenice da je situacija u Doumi još bila neriješena.

Sada, s Doumom bez militanta, građevinske posade preselile su se u sjeverni dio istočne Ghoute, gdje sada rade na obnovi ovog dijela autoceste.

Prema izvoru vlade, autocesta Damask-Homs vjerojatno će se ponovo otvoriti u iduća dva do tri tjedna, budući da građevinske posade uklanjaju nekoliko prepreka i obnavljaju oštećene dijelove puta.

Asad: Za obnovu sirijske ekonomije trebat će 400 milijardi dolara

Sirijski predsjednik Bašar al Asad izjavio je da će za obnovu ekonomije te države, u kojoj se ratuje već sedam godina, biti neophodno 400 milijardi dolara, javlja “Tass” pozivajući se na zvaničnika ruske Dume, Dmitrija Sabljina.

“Važno pitanje je oporavak infrastrukture. To neće koštati manje od 400 milijardi dolara i za to će biti potrebno od 10 do 15 godina”, citirao je Sabljin Asada.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj