(VIDEO) UGLEDNI AMERIČKI PROFESOR JAVNO ZAMOLIO TRAMPA: ‘Bježite iz Sirije, napravili smo katastrofu, a nema načina da izbacimo Rusiju i Iran’

Profesor na Univerzitetu „Kolumbija“ Džefri Saks (Jeffrey Sachs) zamolio je američkog predsjednika Donalda Trampa da „pobjegne iz Sirije“. On je to izjavio za mrežu MSNBC, komentarišući napad SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju, poslije navodnog hemijskog napada.

Moramo da se vratimo na početak, ovo je američka greška koja je počela prije sedam godina. Sjećam se dana kada je Barak Obama rekao da Bašar el Asad mora da ode. Tada sam upitao kako to misli da uradi i gdje je politički plan za to“, naveo je Saks.

On je dodao i da je američki predsjednik za to „angažovao“ CIA-u i Saudijsku Arabiju da svrgnu Asada.

Rezultat je katastrofa koja je stvorila DAIŠ i druge džihadističke organizacije, a u sve je uvučena i Rusija. Mi kopamo sve dublje, a treba da izađemo odatle, da ne bacamo rakete, da se ne konfrontiramo sa Rusima. Imamo sedam godina katastrofe pod Obamom i sada nastavak pod Trampom“, dodao je Saks.

Prema njegovim riječima, kriza u Siriji je postala „trajno stanje“.

„CIA i Pentagon žele da zadrže Iran i Rusiju van Sirije, ali jednostavno nema načina da se to uradi. Napravili smo rat u Siriji, 500.000 ljudi je ubijeno, 10 miliona je raseljeno… I tada sam rekao i sada kažem, nema načina da se Asad sruši, napraviće se haos. Molim Trampa da bježi odatle. To je bio njegov instinkt, to je rekao ranije, ali je cijeli establišment, uključujući i medije, govorio da je to neodgovorno. Njegov instinkt da pobjegne odatle je bio dobar. Dosta smo štete napravili za ovih sedam godina“, istakao je Saks.

Macron je u nedjelju rekao da je uverio američkog kolegu Trumpa koji je želeo da povuče američke snage iz Sirije, da ih tamo zadrži. U telefonskom razgovoru uoči zajedničkog američkog, francuskog i britanskog napada na sirijske vojne ciljeve u subotu, Macron je, kako je rekao, uvjerio Trumpa da se ne povlači iz Sirije. “Uvjerili smo ga da je tamo potrebno ostati”, kazao je.

Međutim, nakon odgovora iz Bijele kuće morao se izvinjavati.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je da nije mislio da signalizira promjenu stava SAD o Siriji, nakon što je Bijela kuća saopštila da predsjednik SAD Donald Trump i dalje želi da se američke trupe u Siriji vrate kući što je prije moguće. “Bijela kuća je u pravu kada kaže da je riječ o vojnom angažovanju protiv DAIŠ-ai da će ono prestati onoga dana kada rat protiv DAIŠ-a bude okončan”, rekao je Macron.

Prethodno je Bijela kuća saopštila da predsjednik SAD Donald Trump i dalje želi da se američke trupe u Siriji vrate kući što je prije moguće, kao reakciju na prvobitnu Macronovu izjavu da je uvjerio Trumpa da zadrži snage u Siriji duže vrijeme. “Američka misija nije se promijenila – predsjednik je bio jasan da želi da se američke snage vrate što je prije moguće”, rekla je Sarah Sanders u saopštenju.

“Odlučni smo da potpuno porazimo DAIŠ i stvorimo uslove koji će spriječiti njen povratak. Osim toga, očekujemo od naših regionalnih saveznika i partnera da preuzmu veću odgovornost i vojno i finansijski kako bi se regija učinila bezbjednom”, rekla je.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj