BERNIE SANDERS OSUDIO IZRAEL I PORUČIO SAUDIJSKOM PRINCU: ‘Dali ste 50 miliona dolara Palestincima, a deset puta više košta vaša jahta’

Govoreći na konferenciji J Streeta, liberalne židovske organizacije koja se opisuje kao orijentirana Izraelu i miru, senator Sanders je oštro kritizirao princa i prozvao Saudijsku Arabiju zbog nedostatka podrške Palestincima.

“Obraćam se princu i ostalim multimilijarderskim liderima u regiji: prestanite samo pričati o siromaštvu i nevolji u Gazi, učinite nešto značajno oko toga,” kazao je Sanders. “Neki dan sam čuo da je saudijski kralj obećao 50 mil. dolara UNRWA-i, agenciji UN-a koja radi s palestinskim izbjeglicama. Taj iznos nije mala količina novca, ali ne zaboravimo da je to deset posto iznosa koliko je princ platio svoju jahtu.”

Krunski princ, koji tvrdi da vodi kampanju protiv korupcije u svojoj zemlji, kritiziran je zbog svog rasipništva, uključujući i prošlogodišnju kupovinu Da Vincijeve slike u iznosu od 450 mil. dolara.

Tokom američke turneje ranije ovog mjeseca bin Salman je najavio poslove s američkim kompanijama vrijedne milijarde dolara.

Nehumana blokada Gaze

Sanders, bivši predsjednički kandidat koji je postao vodeća figura u američkoj politici ljevice, osudio je i Izrael zbog smrtonosne represije nad mirnim demonstrantima u Gazi kazavši kako je Izrael “i više nego pretjerano reagirao” na palestinske proteste tokom proteklog mjeseca, dodajući kako prisustvo pripadnika Hamasa na protestima ne opravdava pucanje na nenaoružane demosntrante.

“Iskreno, za mene je nevjerovatno da bilo ko to pitanje smatra spornim,” rekao je.

Izraelske snage pucale su na desetine Palestinaca, uključujući djecu i novinare, otkako su u Gazi 30. Marta započeli protesti. Najmanje 34 Palestinca su poginuli i 2000 ih je otad ranjeno.

Sanders je također osudio Izrael zbog “nehumane blokade Gaze”. Iz UN-a su kazali da palestinska enklava od dva miliona ljudi, gdje je nezaposlenost mladih viša od 60 posto, postaje “nemoguća za život”.

Na konferenciji je Izrael kritizirala i bivša savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice, a ambasador Palestine u Washingtonu Husam Zomlot je kazao da je Palestinska samouprava posvećena dvodržavnm rješenju, ali se neće odreći Jerusalema.

”Nema države bez Istočnog Jerusalema i nema države bez rješavanja problema izbjeglica,” izjavio je.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj