EUROPSKI SUD U STRASBOURGU: Ljudska prava za “cara”

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu prije nekoliko dana  je prihvatio dvije zanimljive žalbe.

Naime, bivši bugarski “car”, a i premijer u razdoblju od 2001. do 2005. godine, Simeon Sakskoburggotski, zajedno sa svojom “carskom” obitelji, traži od Suda pomoć u povratu “carske” imovine koja je bila nacionalizirana 1946. godine. Sud je, dakle, prihvatio dva slučaja, odnosno dvije sporne nekretnine, jedno lovačko područje i jednu palaču, kao vrijedne preispitivanja. Žalbu za treći posjed su odbili s obrazloženjem da su bugarski sudovi solidno argumentirali protiv povrata.

Izložimo malo nedavnu političku povijest slučaja. “Carska” obitelj je u periodu od 1999. do 2004. dobila sve posjede nazad putem Zakona o restituciji iz 1992. godine, osim ovoga čiji je povrat odbio i Sud u Strasbourgu. No, nakon što je 2008. godine pala koalicijska vlada koja je uključivala i “carevu” stranku, stvari su krenule po zlu. Novi sastav parlamenta, predvođen GERB-ovom većinom, uveo je moratorij na komercijalnu upotrebu i prodaju sve imovine koja je vraćena “carskoj” obitelji. Taj je moratorij još na snazi i Sakskoburggotski ga želi oboriti u Strasbourgu.

A dotaknimo se sada i šire političke povijesti slučaja. Dakle, obitelj traži nazad imovinu i posjede koje su stekli u periodu monarhije. Svatko će se manje-više složiti s ocjenom da u monarhijama baš i nisu zajamčena brojna ljudska prava. I to upravo zbog “prava” monarha i njegove obitelji. Nakon pada monarhije na vlast dolaze komunisti i oduzimaju imovinu i posjede caru i obitelji oslanjajući se, između ostaloga, upravo na činjenicu da je obitelj tu imovinu stekla nauštrb ljudskih prava i blagostanja građana. I onda padne komunizam i dođe: demokracija.

I u toj demokraciji postoje sudovi, kao na primjer onaj za ljudska prava u Strasbourgu, koji kao relevantan slučaj za razmatranje uzima onaj o povratu imovine “carskoj” obitelji koja je tu imovinu stekla u sustavu koji po definiciji ne poštuje ljudska prava. Valjda računaju na to da je komunizam bio gori za ljudski prava od monarhije pa da to iskupljuje svako vlasničko pravo.

 

(Global CIR/Bilten)

Komentiraj