OBRAĆANJE FRANCUSKOG PREDSJEDNIKA U PARLAMENTU EU: Moramo izgraditi novi evropski suverenitet

Zastupnicima Evropskog parlamenta u Strasbourgu obratio se francuski predsjednik Emmanuel Macron i istakao da Evropa prolazi kroz razdoblje podjela i sumnji među brojnim zemljama, ali to nas ne smije spriječiti da izgradimo ‘novi evropski suverenitet’.

Macron: Evropa prolazi kroz svojevrsni građanski rat

Vrijeme za djelovanje protiv populizma

“Čini se da Evropa prolazi kroz svojevrsni građanski rat“, kazao je Macron i poručio da Evropska unija nije imala nikada veću odgovornost da djeluje nego sada u jeku izbornih pobjeda euroskepričnih političkih opcija u Italiji i Mađarskoj.

Prvi čovjek Francuske Macron je dodao da se u Evropi sve više javljaju autoritarne snage s jasnom strategijom koja vodi u propitivanje multinacionalnog sistema na kojem je bazirana Evropa.

“Evropsku uniju ne napuštaju narodi, već njihovi lideri. Oni koji trguju strahom i populizmom žele da se vrate u nacionalizam. To je recept iz prošlosti“, kazao je Macron.

Novi evropski suverenitet

Macron je također, kazao da se mora uspostaviti novi suverenitet Evrope kao odgovor na strahove i ljutnju evropskih građana.

“U vrijeme velikih promjena i transformacija, digitalne revolucije, klimatskih promjena… smo pozvani da preispitamo fundamente našeg društva. Moramo izgraditi novi evropski suverenitet koji će pokazati našim građanima da smo sposobni da ih štitimo i zadovoljimo njihove potrebe“, kazao je Macron.

Dodao je da je Francuska spremna izdvojiti više novca za budžet Evropske unije nakon izlaska Velike Britanije, ali i tek nakon provedbe reforme budžeta.

Nije trenutak za proširenje

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je danas da Evropska unija ne treba da prima nove članice dok se dublje ne integriše i sprovede reforme. Macron je u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu rekao da želi da učvrsti Zapadni Balkan uz evropski projekat, ali da sada nije vrijeme za prijem novih članica.

“Podržaću proširenje samo ako prvo bude produbljivanja i reforme naše Evrope”, naveo je on.

Macron je rekao da ne želi da se Balkan okrene Turskoj ili Rusiji, ali da ne želi da EU, koja danas teško funkcioniše sa 28, a sutra sa 27 članica, odluči da može da primi nove članice po istim pravilima.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj