ERDOGANOVA REŽIMSKA PROPAGANDA! TRT World o BiH: Država sa najkomplikovanijim političkim sistemom u kojem vladaju korupcija i siromaštvo

Na oficijelnom Facebook profilu Turske radio-televizije izdanje za svijet (TRT World) objavljen je kratki video u kojem je opisan komplikovan politički sistem u Bosni i Hercegovini i svi problemi s kojima se njeni stanovnici suočavaju.

“Zamislite da živite u Bosni i Hercegovini i da ste vi jedni od 46 posto nezaposlenih mladih osoba koji očajnički žele promjene”, rečenica je kojom započinje video.

Zatim su BiH opisali kao Evropsku zemlju koja ima tri odnosno pet predsjednika, 14 razdvojenih parlamenata, stotine zastupnika, 136 imenovanih ministara i jedan od najkomplikovanijih političkih sistema na svijetu.

Dalje se navodi da vladajuće strukture uvijek ubjeđuju ljude da se u svim demokratskim državama stvari mogu promijeniti izlaskom na izbore i glasanjem.

Međutim, TRT World je pojasnio kako je i ta građanska dužnost u našoj državi komplikovana jer izlaskom na izbore dobijete najduži glasački listić ikada, a sve to zbog još komplikovanijeg političkog uređenja i formiranja vlasti.

Dalje u videu su naveli nekoliko načina na osnovu kojih građani biraju svoje predstavnike vlasti.

Na početku su istakli da se umjesto jednog biraju tri člana Predsjedništva od kojih svaki predstavlja svoj narod – Bošnjake koji čine većinsko stanovništvo (50 posto), zatim Srbe (31 posto) i Hrvate (15 posto).

Pojasnili su kako se Predsjedništvo uglavnom bavi vanjskom politikom i da sve odluke koje se donose moraju biti u skladu s Ustavom.

Nakon odabira članova Predsjedništva naveli su da slijedi glasanje za kandidate u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, nakon čega bi tu u većini demokratskih zemalja glasanje trebalo biti završeno, međutim, u BiH se tek dolazi do polovine puta jer nakon toga slijedi glasanje za dva entiteta Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

Spominjujući entitete naglasili su kako je upravo ta riječ (entitet) jedna od najčešće korišćenih u našoj državi.

Naveli su da su te dvije administrativne jedinice formirane nakon četverogodišnjeg rata u ranim 90-tim godinama i da je u Federaciji BiH uglavnom Bošnjačko i Hrvatsko stanovništvo dok RS čine većinom Srbi.

Ukazali su na to da svaki entitet ima svoje predsjednike, potpredsjednike, premijere, ministre i parlamente i dodali da je to kraj ukoliko se ne živi u Federaciji BiH jer stanovnici postojanjem deset kantona u ovom entitetu iz kojih biraju predstavnike u Parlament.

Na kraju videa su pojasnili da je ovakvo uređenje “izumljeno” potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim su se nastojale zadovoljiti sve tri strane potpisnika (Bošnjaci, Srbi i Hrvati), međutim, napravljena je samo veća konfuzija i rat je okončan, ali se zemlja i dalje suočava sa siromaštvom, korupcijom i komplikovanim političkim uređenjem.

Ono što nisu pojasnili jeste činjenica da je cjelokupni navodni haos u BiH ustvari rezultat agresije, genocida, etničkog čiščenja i pokušaja da se uništi jedna cijela država i narod. Međutim, kakva god bila, BiH je u svakom pogledu ispred Erdoganove feudalne Tursje, u kojoj glavnu riječ u svim poslovima vode probrani tzv. sufijski šejhovi, koji određuju ko će u zatvor, a ko na slobodu, ko je izdajnik, a ko nije. Naravno osnovni kriterij je novac.
 http://www.globalcir.com/2017/01/15/bosnjaci-zrtve-erdoganovog-tefdsfrora-citava-bosnjacka-sela-u-turskoj-pohapsena-oduzimaju-im-drzavljanstva-imanja-i-kompanije/
(Global CIR/Agencije)

Komentiraj