KAO IZ FILMOVA NAUČNE FANTASTIKE: Japanci proizveli mehaničko odijelo ‘Skeletroniks’

Japanska kompanija koja se bavi stvaranjem inovativnih tehnoloških uređaja stvorila je prvo na svijetu mehaničko odijelo po uzoru na filmove naučne fantastike. Iz ove kompanije su istakli da je ovaj proizvod ispunjenje sna svim ljubiteljima SF filmova koji su nekada poželjeli da uskoče u ovakvo odijelo, koje je visoko 2,5 metra, i na taj način uživaju u fantazijama koje su mogli da dožive samo gledajući akcione filmove.

Japanci proizveli mehaničko odijelo Skeletroniks

Novo mehaničko odijelo je već u prodaji, a iz japanske kompanije ističu da se osnovni model prodaje po cijeni od 93.000 dolara. Novi proizvod je već dobio ime Skeletoniks, a na razvoju je radio tim japanskih studenata iz Okinave još od 2011. godine.

Tvorci ovog mehaničkog odijela ističu da Skeletoniks nema nekih posebnih mogućnosti kao što je to inače prikazano u SF filmovima, već da sve što može je da svog korisnika pretvori u robotskog diva visokog 2,5 metara. “Nema mnogo mogućnosti koje ljubitelji naučne fantastike očekuju da će imati, ali moramo priznati da izgleda fantastično i Skeletoniks je već postao internacionalna senzacija”, istakli su tvorci mehaničkog odijela.

Tim koji je radio na stvaranju Skeletoniksa ističe da su tokom godina imali nekoliko različitih modela u dizajnu i da su progres prikazivali pratiocima putem interenta. Kada je ovo mehaničko odijelo prvi put predstavljeno široj javnosti, mogućnost da probaju inovaciju imalo je svega nekoliko posjetilaca Sajma elektronike u Okinavi, koji su, kako ističu, tvorci mehaničkog odijela bili oduševljeni.

Odijelo je napravljeno u potpunosti od lakih metala, kao što je aluminijum. Iako je visoko 2,5 metara, teži svega 40 kg. Za razliku od ranijih proizvoda slične namjene, ovo mehaničko odijelo se pokreće potpuno analogno bez uticaja hidraulike ili elektromotora. “Za razliku od sličnih modela na kojima se radi već godinama, naš proizvod korisnika neće učiniti bržim ili jačim. Ovo odijelo je isključivo stvoreno zbog zabave i da vas učini višim”, rekli su tvorci Skeletoniksa.

Vođa projekta Tatsuru Široku je istakao da njegovom timu nije bio cilj da stvori nešto korisno, već potpuno unikatnu stvar koja se može koristiti samo za zabavu. “Često su mi govorili da izgleda fantastično, ali nakon toga sam morao objasniti ljudima da ovo mehaničko odijelo nema apsolutno nikakvu korisnu svrhu, što je često zbunjivalo publiku”, rekao je Široku.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj