PRIZNANJE ZA NOVU VLADU! Hahn: Makedonija primjer u regionu, zaslužila je preporuku EK

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn predao je danas u Skoplju premijeru Makedonije Zoranu Zaevu izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku Makedonije na putu evrointegracija i tom prilikom izjavio da je ta zemlja zaslužila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora. 

Kako je kazao, EU je prepoznala napore Makedonije da prevaziđe krizu i postigne napredak na evropskom putu.

“Makedonija je prešla dug put popločen brojnim izazovima i ponovo se vratila evropskom putu. Imamo pozitivne pomake, osjećaj transparentnosti, energije i nade”, izjavio je Hahn.

Ocijenio je da je Makedonija primjer demokratskih promjena u regionu, ali je upozorio da se reforme ne smiju zaustaviti, posebno u oblasti pravosuđa.

Na pitanje da li EU ima plan B u slučaju da Makedonija i Grčka ne postignu dogovor o imenu, Hahn je izjavio da je za rješenje dugogodišnjeg spora koji je kočio evroatlanski put Makedonije potreban kompromis na odricanje obiju strana.

Makedonski premijer Zoran Zaev obećao je da će Makedonija u naredna dva mjeseca nastaviti reformski zamah s ciljem da zemlja dobije datum o početku pregovora.

“Vlada će s dodatnom energijom raditi na reformskim procesima u naredna dva mjeseca kako bi dobili datum o početku pregovora s EU. Sastavićemo novi plan o dinamici reformi do kraja 2018. godine”, najavio je Zaev.

Evropska komisija je jučer preporučila Vijeću da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Makedonijom i Albanijom, u svjetlu postignutog napretka te održavanja i produbljivanja trenutnog reformskog zamaha.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj