VEĆ GODINU DANA U BERLINU NEMA AMERIČKOG AMBASADORA! Katastrofalni odnosi: Merkel 27. aprila putuje u Washington na sastanak s Trumpom

Sljedeće sedmice sastaju se formalni saveznici čiji su odnosi opterećeni brojnim neslaganjima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel će 27. aprila otputovati u Washington gdje će se sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom s kojim je povezuju težak odnos i duboko neslaganje.

“U središtu razgovora dvoje čelnika bit će bilateralni odnosi te diplomatski i sigurnosni izazovi”, rekla je novinarima glasnogovornica njemačke vlade, Ulrike Demmer, objavivši informaciju o posjetu. Zasad nema pojedinosti o kancelarkinu posjetu SAD-u.

Godinu dana bez veleposlanika

Merkel i Trump ne slažu se oko velikog broja strateški važnih pitanja, poput slobodne trgovine, pitanja klime i klimatskih promjena i imigranata. Agencije podsjećaju i da službeni Berlin već više od godinu dana očekuje dolazak novoga američkog veleposlanika.

“Ni za koga nije tajna da su njemačko-američki odnosi u katastrofalno lošem stanju. Gotovo svaki tjedan američki predsjednik kritizira njemačku vladu i tu se ništa ne može”, piše u srijedu Der Spiegel na svojim internetskim stranicama.

Sjedinjene Države će, samo nekoliko dana prije, 24. aprila  posjetiti francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Merkel pod pritiskom desničara dočekuje posjetu Macrona

Njemačka kancelarka Angela Merkel podržava ideju osnivanja Evropskog monetarnog fonda nad kojim bi države imale dovoljan nadzor, naveli su izvori iz Berlina, dan uoči posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

On će sutra posjetiti Njemačku u trenucima kada snažno zagovara reforme eurozone kako bi bile spriječene eventualne nove krize poput one iz 2009. godine. Osnivanje evropskog monetarnog fonda (EMF) je Macronova ideja, a on je predlagao i da eurozona ima svoj budžet vrijedan stotine milijardi eura, ali to u Njemačkoj nije naišlo na odobravanje.

Merkel je rekla zastupnicima u Bundestagu, iz njene stranke, da je koncept EMF-a prihvatljiv dok god države imaju nadzor nad njim. – Ne radi se o tome da mi kočimo reforme dok ih drugi traže. Želimo samo pronaći pravi put – naveo je izvor, prenosi agencija Reuters.

Merkel se nalazi pod pritiskom opozicionog ultradesničarskog bloka koji je na izborima dobio veliki broj glasova na kritici njene politike imigracija i eurointegracija.

Merkel ne smije postati Macronova asistentkinja – rekao je lider ultradesničara AfD u parlamentu Alexander Gauland, tražeći od nje da se distancira od Macronovih planova.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj