IZRAELSKA VOJSKA IZBACILA LETKE UPOZORENJA: Počeli četvrti masovni palestinski protesti

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je jedan palestinski mladić, učesnik u protestima na granici pojasa Gaze i Izraela, pogođen u glavu i da je u kritičnom stanju, prenio je AP. Izraelski mediji javljaju da su počeli četvrti masovni protesti nazvani “Marš povratka” koji će trajati šest sedmica, kako su najavili organizatori hamasovci.

Ove sedmice je marš posvećen mučenicima ubijenim u prethodnim sedmicama. Ekstremitički islamski Hamas koji vlada Gazom podigao je pješčane nasipe duž područja gdje se okupljaju demonstranti da ih zaštiti, kao i ranijih sedmica. Ipak izraelska strana očekuje se da će mnogi pokušati da se pribilže graničnoj ogradi iako ih je izraelska vojska upozorila u lecima bačenim iz aviona da to ne čine jer dovode život u opasnost.

U posljednje dvije sedmice demonstranti su palili zmajeve i na njih kačili zapaljive bombe u nastojanju da dolete do granice. Od početka protesta 30. marta od izraelske vatre je poginulo 35 Palestinaca, uključujući 28 demonstranata, prema podacima AP. U isto vrijeme ranjeno je više od 1.500 Palestinaca, dok na izraelskoj strani nije bilo povrijeđenih.

I danas, kao i prethodnih sedmica, demonstranti se okupljaju oko protestnih šatora koji su juče primaknuti granici.

Izraelski ministar Yisrael Katz zaprijetio je da će Izrael obnoviti ciljana ubistva čelnika Hamasa nakon što je palestinska organizacija Islamski džihad iz Pojasa Gaze objavila videosnimak na kojem se vide izraelski vojnici i oficiri na nišanu snajpera.

“Prijetnje terorističke organizacije Islamski džihad da će pucati na oficire IDF-a [Izraelske odbrambene snage] snajperima iz Gaze predstavljaju prekoračenje crvene linije”, rekao je Katz, koji je zadužen za obavještajne službe.

“Hamas mora znati da će svaki napad na komandante IDF-a na granici Gaze odmah voditi do obnove ciljanih ubistava rukovodstva Hamasa.”

Snimak je objavljen na Dan nezavisnosti Izraela, a pred četvrte masovne palestinske proteste na granici Pojasa Gaze u petak, prenosi Beta.

Od izraelske vatre poginulo 35 Palestinaca

Na snimku je snajper uperen na vojnike i oficire kraj granične ograde, kako izgleda.

Vide se general major Yoav Mordechai i komandant južne komande, general-major Eyal Zamir, prenijeli su izraelski mediji.

“Vi ubijate naš narod hladnokrvno i mislite da ste zaštićeni kad su nišani naših snajpera upereni na vaše visoke komandante”, napisala je organizacija na hebrejskom i arapskom jeziku na kraju videosnimka.

Mordechai, zadužen za koordinaciju aktivnosti Vlade Izraela na palestinskim teritorijama, obilazio je granično područje u posljednjim sedmicama, zajedno sa Zamirom, kako bi se koordinirao odgovor na masovne palestinske proteste koji su doveli do krvavih sukoba.

Vjeruje se da je emitirani video snimljen za vrijeme demonstracija petkom, koje su počele 30. marta pod nazivom “Marš povratka”.

Od početka protesta od izraelske vatre poginulo je 35 Palestinaca, a ranjeno ih je više od 1.500.

Na izraelskoj strani nije bilo povrijeđenih.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj