BIRAMO SREDNJI PUT! Moskovisi: Evropa neće birati strane u trgovinskom sporu između Amerike i Kine

Evropa neće birati strane u trgovinskom sporu između Amerike i Kine, izjavio je evropski komesar za ekonomska i finansijska pitanja Pjer Moskovisi.

EU zastave

– Biranje strane značilo bi da ulazimo u klimu sukoba i to nije način na koji stvari treba rješavati – rekao je Moskovisi. On je istakao da je trgovina bila među glavnim temama o kojima se tokom sedmice razgovaralo sa američkim zvaničnicima na marginama sastanaka sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetske banke.

Moskovisi kaže da se sastao sa američkim ministrom za trgovinu Vilburom Rosom, predsJedavajućim Saveznih rezervi Džeromom Pauelom, ministrom za finansije Stivenom Mnačinom i glavnim ekonomskim savjetnikom Bijele kuće Larijem Kadlouom.

– Trgovinski rat je poput ostalih sukoba, razoran. Moramo pronaći sredinu u diskusiji koja je u toku. To znači  pronalaženje rješenja za SAD i EU kako da sa privremenog izuzeća od carina dođemo u trajno stanje bez tarifa – kaže Moskovisi.

On je istakao da se razgovori vode u konstruktivnom duhu i izrazio nadu da će odluka o izuzeću od carina na čelik i alumunijum biti doneseni do 1. maja.

Američki predsjednik Donald Tramp je prošlog mjeseca najavio uvođenje 25 odsto carina na uvoz čelika i deset odsto na aluminijum radi suprostavljanja, kako je rekao, nepoštenoj međunarodnoj konkurenciji. Određenom broju zemalja, uključujući članice EU, odobreno je privremeno izuzeće od carina.

Tramp je, također, objavio carine na kinesku robu, što je izazvalo odgovor Pekinga zbog čega se strahuje od globalnog trgovinskog rata.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj