KAO ŠTO JE SARKOZY URADIO U LIBIJI?! ‘Amerika i Francuska ne smiju otići, trebaju ostati i izgraditi novu Siriju nakon kraja rata’

 SAD, Francuska i njihovi saveznici moraju ostati u Siriji i nakon što teroristička organizacija DAIŠ bude poražena, kako ne bi dopustili jačanje uticaja Irana i kako bi izgradili novu Siriju, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron.

„Čak i poslije završetka rata protiv DAIŠ-a, sve zemlje regiona, uključujući SAD, Francusku, pa čak i Rusiju, moraju da ostanu u Siriji kako bi stvorile novu zemlju. Međutim, glavnu riječ će svakako voditi sirijski narod“, rekao je on u intervjuu za „Fox news“. Makron je dodao i da će, u slučaju da sve te zemlje napuste Siriju u političkom smislu, cjelokupna situacija biti prepuštena Iranu i sirijskom predsjedniku Bašaru el Asadu, koji će izazvati novi rat i stvoriti neke nove teroriste.

“Ako potpuno napustimo područje onog trena kada završimo rat protiv DAIŠ-a, makar i samo sa političkog stanovišta, ostavit ćemo plodno tlo za iranski režim i Bašara al Asada, a oni će spremati novi rat. Oni će podržavati teroriste”, smatra Makron. Istaknuo je kako će u obnovi poslijeratne Sirije svakako važnu ulogi igrati i Rusija te Turska.

Osim što je Makron jedan od najsnažnijih zagovaratelja ostanka SAD-a u Siriji, Francuska je jedina članica EU (ako se izuzme odlazeća Velika Britanija) koja je sudjelovala u raketiranju Sirije 14. travnja. Njemačka se suzdržala, a Italija je čak i zabranila korištenje svojih zrakoplovnih baza.

Makron: Tramp i ja politički neukrotivi, veoma poseban odnos

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je za “FN”, uoči današnjeg dolaska u trodnevnu posjetu SAD, da sa šefom Bijele kuće ima “veoma poseban odnos” jer su obojica politički “neukrotivi” (maverick) pošto “nisu dio klasičnog političkog sistema”, a povezuje ih borba protiv terorizma i “privrženost slobodi i miru”.

Makron je najavio i da će prilikom posjete od američkog Kongresa zatražiti podršku kako bi se okončao uticaj diktatora i otpadničkih država.

“Mi imamo veoma poseban odnos zato što smo obojica vjerovatno oni koji su neukrotivi u sistemima obje strane. Mislim da je izbor predsjednika Trampa bio neočekivan u vašoj zemlji, a vjerovatno je moj izbor bio neočekivan u mojoj zemlji. A mi nismo dio klasičnog političkog sistema”, kazao je Makron.

“FN” navodi da će glavni dio njegove posjete, kojom se slavi 250 godina američko-francuskih odnosa, biti zvanična večera u Bijeloj kući koju će Tramp prirediti Makronu. Sajt politico.com. navodi da će predsjednik Francuske biti prvi strani državnik koji će večerati u Trampovoj rezidenciji od dolaska na vlast predsjednika SAD.

“Mi smo veoma privrženi istim vrijednostima… posebno slobodi i miru. I mislim da SAD danas treba da igraju veoma snažnu ulogu u korist mira u različitim regionima svijeta, a posebno na Bliskom istoku”, naveo je Makron.

On je ocijenio da ne postoji “plan B” za nuklearni sporazum s Iranom i da bi Vašington trebalo da ostane u tom sporazumu dokle god ne postoji bolja opcija, preneo je Rojters.

Makron će američkom predsJedniku Trampu tokom posjete pokloniti mladicu hrasta kao simbol snage odnosa između dvije zemlje. Kris Valas, novinar “FN-a” koji je Makrona intervjuisao u Jelisejskoj palati, navodi da je riječ o mladici hrasta sa sjevera Francuske i da se Makron nada da će ona biti zasađena u vrtu Bijele kuće kako bi simbolizovala trajnost prijateljstva.

Američka televizija navodi da je za sutra planirano da prva dama SAD-a Melanija Tramp priredi privatnu večeru za Makrona i suprugu Brižit u Maunt Vernonu, posjedu prvog predsjednika SAD Džordža Vašingtona, na obali rijeke Potomak u Virdžiniji.

Bijela kuća je saopštila da je lokacija odabrana kao podsjetnik na “jedinstveni status” Francuske kao prvog saveznika Amerike.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj