SVA RJEŠENJA MORAJU DOĆI IZ BiH! Wigemark: Međunarodna zajednica neće ništa nametati

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je da međunarodna zajednica neće nametati rješenja kada je riječ o Izbornom zakonu BiH, odnosno da sva rješenja moraju doći iz BiH. Upitan da li će neka od članica EU ili Unija uvesti neku vrstu sankcija prema predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, kako su to učinile SAD, Vigemark je rekao da trenutno ne postoji nikakva odluka.

“Ono što mi radimo – pokušavamo da podstaknemo razgovor između političkih stranaka kojih se to najviše tiče, uglavnom u Federaciji BiH  iako je tu i pitanje izbora Srba u Domu naroda FBiH koji je nepopunjen”, rekao je Vigemark za “Euroblic”.

On je izrazio nadu da će lideri stranaka biti u mogućnosti da se što prije okupe, možda već ove sedmice.

“Jasno nam je da ovo udara u srž kada govorimo o ulozi konstitutivnih naroda i dejtonskom uređenju, ali ovdje niko zaista ne govori ni o kakvim izmjenama dejtonskog uređenja”, poručio je Vigemark.

Govoreći o Upitniku Evropske komisije koji je BiH predala, on je rekao da su odgovori iščitani i da se analiziraju, te da će sigurno biti još i propratnih pitanja.

“Prema mojim saznanjima, neki odgovori su dobri, ali neki su uopšteni i vidi se da je tu bilo nekih sklapanja. Ono što je najvažnije – da je mehanizam koordinacije bio funkcionalan i da to samo po sebi predstavlja jako dobru vježbu za cijelu zemlju, a toga će biti sve više kako zemlja bude napredovala ka EU”, istakao je Vigemark.

On je očekuje da će mišljenje Komisije biti najranije krajem 2018. godine, ali vjerovatnije početkom naredne godine.

Upitan da li će neka od članica EU ili Unija uvesti neku vrstu sankcija prema predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, kako su to učinile SAD, Vigemark je rekao da trenutno ne postoji nikakva odluka.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj