Zvizdić se nudi, a narod ga neće…

Prošle je subote u Tuzli održana još jedna u nizu konvencija SDA. ”Ponovo je govorio ‘Denis davež’, majstor za presipanje iz šupljeg u prazno”, glasio je komentar mog starog prijatelja koji je, kako sam kaže, jedva izdržao bujicu ofucanih fraza i otrcanih parola, kojima su tandem Zvizdić-Softić pokušali ‘podignuti borbeni duh’ članstvu i simpatizerima u ovoj izbornoj godini. ”To je bio govor više primjeren domu penzionera, nego li skupu jedne od najvećih i ‘najživljih’ partija u BiH”, zaključio je na kraju vidno nezadovoljan.

Činjenica da su mnogi prisutni na tuzlanskoj konvenciji zauzeli sličan stav po pitanju nastupa Denisa Zvizdića, trebala bi zaista upaliti alarme za uzbunu u najvećoj bošnjačkoj partiji budući da se upravo Zvizdić spominje kao jedan od potencijalnih kandidata ove stranke za člana državnog Predsjedništva BiH.

Čovjek iza kojeg evidento neće stati ni pola članstva i simpatizera SDA-ovog inače dobro disciplinovanog biračkog tijela, nije najbolji izbor za predsjedničkog kandidata. Ako se po jutru dan poznaje, onda bi u slučaju Zvizdićeve kandidature i cjelokupna stranačka kampanja jednostavno poprimila sivkastu boju njegovih govora, čemu bi se razjedinjena ljevica i druge opozicione partije mnogo obradovale, jer ko ne bi volio imati istrošenog Zvizdića kao protukandidata.

Piše: Amel Jašarević

Istrošeni  Zvizdić bi da nastavi Tihićevu politiku kilavih dogovora

Dinamizam i energičnost zasigurno nisu osobine koje krase Denisa Zvizdića, koji je svoju labilnost pokazao i nedavno, gdje se gostujući u TV dnevniku malo ‘povlačio’, a sa druge strane malo ‘nametao’ delegatima SDA kao mogući kandidat. Samim tim je dao do znanja da se radi o čovjeku koji nije istrajan i na koga se ne može računati u delikatnim situacijama, sa kojima se na dnevnoj bazi susreće član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Zvizdić je već na prvu prepreku gotovo zaplakao u televizijskom studiju govoreći o mogućnosti izbora između više kandidata, što mu samim tim umanjuje i šanse za eventualni izbor.

Na jučerašnjem skupu SDA u Tuzli, a prema svjedočenju prisutnih koji su ispratili cijelu konvenciju, i Zvizdić i Softić su djelovali raštimano uspavljujući i bukvalno ‘daveći’ prisutne simpatizere SDA recikliranjem već potrošenih fraza i jezičkih formula iz prošlih predizbornih godina. Jednostavno rečeno, Zvizdićevi govori nisu motivirajući. Jedan od sudionika jučerašnje konvencije mi je kazao da je iz pristojnosti i poštovanju prema SDA, Aliji i Bakiru Izetbegoviću, izdržao da ne izađe sa skupa koji bi sigurno u drugačijim okolnostima napustio. ‘Došao sam zbog SDA, a zatekao ljude koji tu stranku koriste za vlastitu promociju’, kazao mi je.

I nije on jedini koji misli da bi izborom Zvizdića za zvaničnog kandidata ispred SDA za člana Predsjedništva, samo bila nastavljena mlitava Tihićeva politika zasnovana na truhlim kompromisima uvijek na štetu Bošnjaka. U trenucima kada se vodi konačna bitka za evropsku i građansku državu BiH sa jedne strane, koja je suprotstavljena etno-nacionalnom konceptu Čovića i Dodika sa druge strane, anemični Zvizdić  zaista bi bio pogrešan izbor. Iako, možda, unutar strukture SDA koja je većinski formirana za vrijeme ere Sulejmana Tihića, Zvizdić kao potencijalni kandidat uživa najveću podršku, ono što mu fali jeste podrška naroda u ime kojeg bi želio biti izabran. Dakle, ovladavanjem stranačkim strukturama i odborima zajedno sa rođacima na važnim pozicijama, nije isto što i ovladati srcima birača.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je najavio čistke i novu energičniju SDA, koja će biti vraćena iz ruku tajkuna i moćnika njenom narodu koji ju je iznjedrio i kome suštinski pripada. Cilj je od stranke rastrgane ličnim interesima, ponovo napraviti partiju sa jasnom ideologijom i platformom. U tom kontekstu Denis Zvizdić je nesretno rješenje, jer iako mu se ne može poreći stabilnost i smirenost, te osobine se na njemu tako manifestuju da ih neprijatelji ovog naroda i zemlje tumače kao slabost i ohrabrenje da odu korak dalje u rastakanju BiH.

Stoga bi sam Zvizdić, ukoliko je dobronamjeran kao što govori, u ime interesa vlastite stranke, ali i naroda i države za čije se interese navodno bori, trebao povući kandidaturu u korist kandidata koji zaista može donijeti promjene i na državnom i na stranačkom nivou. U suprotnom, ukoliko bi Bošnjacima kao kandidat ispred SDA bio ponuđen Denis Zvizdić, onda to znači sigurnu pobjedu za nekog drugog ili trećeg kandidata. Stoga opozicija svoju oštricu i ne usmjerava prema Zvizdiću, jer njegova kandidatura znači njihovu sigurnu pobjedu i odlazak SDA u opoziciju. U takvoj situaciji bi i Zvizdić, ali i one strukture koje su stale iza njega morali položiti račin i odstupiti sa funkcija u SDA te ih prepustiti onima koji će zbog interesa naroda i države odustati od vlastitih ambicija.

Međutim, za nadati je se da će Zvizdić ranije shvatiti gdje njegova kandidatura može odvesti ovaj brod, koji je jedva našao povoljan vjetar koji ga, doduše sporo, nosi u sigurnu luku EU integracija.

Burni događaji prethodnih godina samo naglašavaju  važnost institucije Predsjedništva BiH u poslovima odbrane i sigurnosti, te koliko je važan izbor savjetnika i direktora obavještajnih agencija te ambasadora za cjelokupnu sigurnost zemlje. Svaki dobronamjerni građanin strepi od mogućnosti da taj cijeli sistem privatizuje jedna porodica ili klan, što bi se vjerovatno desilo izborom Denisa Zvizdića.

Stabilizacija na sigurnosnom i političkom planu

Još uvijek su nerazjašnjeni mnogi događaji narušavanja javne sigurnosti, kakvi su npr. bili miniranje mezara prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, atentat na Jozu Leutara, napad na tadašnjeg srbijanskog premijera, a sadašnjeg predsjednika Aleksandra Vučića na komemoraciji u Srebrenici, pa na koncu i spaljivanje Predsjedništva BiH i drugih institucija tokom nemilih događaja 2014.

Međutim, pozitivna je stvar kako se slični događaji evo već nekoliko zadnjih godina ne ponavljaju. U posljednje dvije godine niti jedan državljanin BiH nije završio na stranim ratištima, a nisu zabilježene ni terorističke aktivnosti u BiH. Ovako povoljna sigurnosna situacija zasigurno je plod vrijednog rada i zalaganja obavještajnih agencija BiH, ali prije svega direktora OSA-e, Osmana Mehmedagića Osmice, koji je na tu dužnost imenovan na prijedlog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića. Pozitivnu ulogu u tom smislu odigrao je i savjetnik Bakira Izetbegovića Selmo Cikotić.

Imenovanje Mehmedagića dočekano je na nož od dijela bh. javnosti, posebno onih struktura koje su zgrtale političke i ekonomske poene na obavještajnom javašluku iz perioda dok je OSA-om upravljao bivši direktor Almir Džuvo. Osmica koji se tokom rata brinuo za sigurnost predsjednika Alije Izetbegovića, na svojoj dužnosti ranjavan je dva puta te se u najtežim trenucima za ovu zemlju i narod pokazao kao njihov predan čuvar. Jednostavno, građani su osjetili olakšanje imenovanjem Mehmedagića na čelnu poziciju državne agencije za sigurnost, dok su različite paraobavještajne i antidržavne službe bile prisiljene otvorenije početi djelovati te se o njima saznalo i u široj javnosti.

Međutim, svaki savjesni građanin mora biti i čuvar svoje porodice, ulice i naselja, a takvu ulogu trebaju u određenoj mjeri i u svom domenu djelovanja imati i sve ostale institucije. Jedna od takvih institucija zasigurno jeste i Islamska zajednica, koja samo kao jaka i jedinstvena struktura na cijelom području BiH može osigurati očuvanje umjerenog bosanskog islama, uzusa za organizovanje muslimana u cijeloj Evropi. Stoga možemo kazati da je no što je Osman Mehmedagić bio za OSA-u i cjelokupnu sigurnosnu situaciju u BiH, to je Hasan Čengić, predsjednik Sabora IZ-a uradio u Islamskoj zajednici. Njegovim dolaskom na čelo Sabora IZ-a tzv.’paradžemati’ su stavljeni pod kontrolu i potpuno je obustavljen odlazak Bošnjaka na strana ratišta, prije svega u Irak i Siriju.

Sa druge strane, postoji jedan uski ‘bošnjački’ diplomatski lobi koji ne preza od toga da kompromituje i samog lidera SDA i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Takve interesne skupine su ustvari svojim djelovanjem BiH već stavile na crne liste i to dovođenjem stranih ratnika u BiH, zatim poturanjem agende tzv. muslimanskog bratstva bošnjačkom predstavniku u Predsjedništvu BiH  i čak nagovarajući ga da u jednom trenutku bude uslikan sa podignuta četiri prsta. To su ambasadori preko kojih su ubacivani ‘mudžahedini’ u BiH, koji su kriminalcima lično potpisivali diplomatske pasoše i čiji je najveći diplomatski uspjeh zapošljavanje uže i šire porodice na diplomatske pozicije koje pripadaju Bošnjacima širom svijeta. Takvi kakvi jesu, najviše odgovaraju neprijateljima ovog naroda i države jer o trošku vlastite zemlje rade protiv nje.

Uostalom, o bh. diplomatiji u Washingtonu, Moskvi i Ankari nedavno je svoju ocjenu dao i bivši hrvatski član Predsjedništva BiH, i aktuelni kandidat za istu funkciju, Željko Komšić:

Uzimajući sve ovo u obzir, jasno nam je kako je izborom Bakira Izetbegovića za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH u drugom mandatu nastupila era stabilnosti u BiH, kako objektivne sigurnosti građana i institucija, tako i sigurne euroatlantske politike koja ovu zemlju gura naprijed. Zbog toga je od ključne važnosti da njegov nasljednik u Predsjedništvu nastavi tim putem reformi, koje će u budućnosti morati biti brže i dinamičnije s obzirom na procese i obaveze koje stoje pred BiH, pa u skladu sa tim izazovima trebamo i razmišljati o potencijalnom kandidatu.

Spremnost na radikalne promjene i odlučne reforme

Ono što potencijalni kandidat SDA treba nastaviti jeste kurs stabilnosti domaće i vanjske politike u smislu njenih prioriteta, a to su članstvo u EU i NATO-u. Međutim, ono što treba promijeniti jeste način na koji se ti prioriteti ostvaruju. Bošnjaci i BiH više ne mogu čekati da kilavi unutarstranački ili koalicioni kompromisi poluče neke rezultate. Valja nam uhvatiti korak sa regionom u okviru kojeg su ispred nas na euroatlantskom putu svi naši susjedi izuzev Republike Kosova. U tom smislu, samo kandidat iza kojeg će stati cijela SDA, ali i koji će privuči glasače ostalih stranaka ima šansu da nešto uradi.

Drugo, član Predsjedništva bi se trebao pokazati u upravljanju nekim velikim sistemom prije nego zasjedne za državno kormilo. Da Denis Zvizdić nema neophodne menadžerske sposobnosti, mogli smo se uvjeriti u više navrata kada su mu, bez ikakvih prethodnih rezultata, svaki put iznova davane nove i značajnije funkcije. Nikada ništa nije završio do kraja, a ako i jeste onda je probio rok makar godinu dana. Bošnjacima treba neko ko će konačno znati lupiti šakom od sto kada to treba i hirurškim putem odstraniti zločudna tkiva koja su se tokom godina razvila na tijelu državne probosanske politike.

Na koncu, kandidat SDA, treba biti slika i prilika ovog naroda. U svom radu i karakteru mora sublimirati sve ono što ovaj narod zaista jeste, a Bošnjaci se zaista teško mogu identificirati sa već odavno istrošenim kadrovima.

Stoga s pravom smatramo da SDA mora svojim biračima, nakon godina mlitave politike i perioda njenog vraćanja na probosanski kolosijek,  ponuditi energičnu, obrazovanu i uspješnu ženu. Na osnovu objektivnih kompetencija, ali i zainteresovanosti čitatelja za pojedine članke i sadržaje na našem portalu, zaključili smo kako bi za takvu funkciju najbolji kandidat bila prof.dr. Sebija Izetbegović.

Žena koja je uspjela raskrčiti onakvu džunglu kriminala, korupcije i nepotizma kakva je godinama rasla i razvijala se na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, u trenutku kada je cijela tzv. ‘javnost’ bila protiv nje, zasigurno može urediti situaciju i u samoj državi. Predana poslu i radnoj disciplini sa jedne strane, beskompromisna u obračunu sa kriminalom i korupcijom sa druge strane, a saosjećajna prema radnicima,  bolesnicima i pacijentima koji traže usluge sa treće strane, kandidat je sa kojim se mogu identificirati svi građani BiH bez obzira na vjeru i naciju. Također, radikalnim reformama na KCUS-u pokazala je da se na nju može računati u najtežim vremenima, onda kada se donose odluke ‘biti ili ne biti’.

O Sebiji Izetbegović svi imaju stav, bilo pozitivan ili negativan, ali ga imaju, za razliku od Denisa Zvizdića koji je uvijek i samo ‘prosječan’. Samo spominjanje u naslovu neke vijesti ili videa prof.dr. Sebije Izetbegović donosi vrtoglavo veliku čitanost i gledanost, što u posljednje vrijeme vješto koriste urednici brojnih portala. Gdje god se pojavi ona jednostavno plijeni jednostavnošću, neposrednošću i iskrenošću, a to su osobine koje zasigurno krase narod(e) BiH.

I na kraju, jedino ona od svih ponuđenih kandidata može donijeti pobjedu SDA-u i dati novi šarm predizbornoj kampanji, a da ne govorimo da kao žena u Evropi gdje u vrhu političkih elita zaista dominiraju žene, Sebija izetbegović cijeloj državi, a i bošnjačkom narodu može priskrbiti imidž napredne nacije, što nam ne bi bilo na odmet u veoma teškim i turbulentnim vremenima. Jedino ona od svih ponuđenih kandidata kandidata može ubrzati proces pridruživanja BiH Evropskoj uniji.

Sve u svemu, još malo je vremena ostalo za konačnu odluku. Već se naziru imena potencijalnih kandidata koji se dosta razlikuju, kao i ljudi koji ih podržavaju. Međutim, čini se kako im je jedno zajedničko: ne gledaju blagonaklono na kandidaturu Sebije Izetbegović iako je ona jedina šansa i za stranku i za BiH. Međutim, za nadati je se da će Čelična lejdi, kao i uvijek, ‘zabiti go’ iz nemoguće situacije i pojaviti se kao kandidat na konvenciji SDA krajem sljedećeg mjeseca  jer narod je želi u Predsjedništvu i to stranka jednostavno mora prihvatiti..

 

(Global CIR/Amel Jašarević)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

 1. Samo SEKA moze dovesti u red ostalo je truba!!!

  Reply
 2. Čelična je bez premca, ostalo nema nikakve šanse.

  Reply
 3. Vidimo članak vam se briše i to kao Facebook ga briše, ne željeni sadržaj , kada bi bio uperen protiv Sebije vjerojatno ne bi brisali a ovako brisu zanimljivo …Koliko su se stavili da ga instaliraju…ovo je strašno …ali neće uspjeti.

  Reply
 4. Seka do pobjede !!!!!!

  Reply
 5. Halid J.

  Svakim danom sve više mi se svidja.!!

  Reply

Komentiraj