AKTIVNO SE UKOPAVAJU NA ISTOČNOJ OBALI EUFRATA! Lavrov: Amerikanci neće napustiti Siriju

Uprkos tvrdnjama predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, SAD se aktivno ukopavaju u oblasti istočne obale rijeke Eufrat u Siriji i nemaju namjeru da odu, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

“Kada je riječ o ekonomskoj rekonstrukciji, za to će biti potrebno vrijeme i uvjeren sam da svi treba da djelujemo u interesu sirijskog naroda i iz poštovanja prema suverenitetu i teritorijalnom integritetu Sirije”, rekao je Lavrov.

On je dodao da brojne zemlje “svjesno rade na dezintegrisanju Sirije”, prenio je “Sputnjik”.

“SAD su objavile da je njihov jedini cilj potiskivanje terorista iz Sirije, da se nanese poraz `Islamskoj državi`, ali, uprkos njihovim tvrdnjama, uprkos tvrdnjama predsjednika Trumpa, SAD se, zapravo, pozicioniraju na istočnoj obali Eufrata i nemaju namjeru da odu”, rekao je Lavrov.

On je ranije ocijenio da je Amerika uspostavila kvazi-državu na istočnoj obali Eufrata. Trump je prije manje od mjesec dana neočekivano najavio povlačenje vojnih snaga iz Sirije, što je kontradiktorno izjavama ostalih američkih zvaničnika, uključujući lidere u Pentagonu i State departmentu.

Šojgu: SAD guraju druge zemlje u trku za naoružanjem

SAD guraju druge zemlje ka novoj trci u naoružanju, istovremeno ne pokazujući spremnost za saradnju na jednakim osnovama čak i sa svojim tradicionalnim partnerima, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Šojgu je rekao da smo danas “svjedoci transformacije međunarodnih odnosa i njihove tranzicije ka multipolarnom sistemu, što karakteriše preraspodjela sfera uticaja i oštra kompeticija za regionalno i globalno liderstvo”.

“U tim uslovima, SAD žele da zadrže ulogu hegemona u međunarodnim pitanjima koristeći sva sredstva, uključujući i vojna i gurajući zemlje ka novoj trci u naoružanju”, kazao je Šojgu na samitu ministara odbrane zemalja Šangajske organizacije za saradnju u Pekingu, prenijela je agencija Tas s. Šojgu je dodoa da istovremeno Vašington nije spreman za saradnju na jednakim osnovama, čak ni sa tradicionalnim partnerima.

“To potvrđuje nova američka doktrina u oblasti nacionalne bezbjednosti i odbrane i njihov napor da revidiraju najvažnije međunarodne sporazume, uključujući i odluke UN i osnovne principe Svjetske trgovinske organzacije”, kazao je Šojgu.

SAD “bez imalo srama” objavljuju da trendovi u svjetskoj politici i ekonomiji, koje oni smatraju nepovoljnim, mogu da se “poprave” vojnom silom, rekao je Šojgu. Šojgu je naveo i da politika Vašingtona pomaže teroristima da pojačaju aktivnosti na sjeveru Avganistana. Prema ocjeni Šojgua, situacija u Avganistanu se pogoršava.

“SAD i NATO nisu uspjele da normalizuju situaciju uprkos njihovom vojnom prisustvu u toj zemlji koje traje više od 15 godina. Zapravo, oni žele da obezbijede vojno prisustvo po svaku cijenu da bi pojačali uticaj na centralnoazijske zemlje. U međuvremenu, politika Vašingtona pomaže teroristima da pojačaju aktivnosti na sjeveru Avganistana”, rekao je Šojgu.

Šojgu je naveo da je u Avganistanu u usponu krijumčarenje droge od čega se “finasira širenje terorističkih aktivnosti”. “Ekstremisti DAIŠ-a jačaju pozicije u Afganistanu što izaziva zabrinutost jer je broj njihovih pripadnika dostigao 4.500”, ukazao je Šojgu.

Šojgu je rekao da avganistanski konflikt “ne može biti riješen na bojnom polju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj