MACRON U POSJETI WASHINGTONU! Trump: Kim Yong Un veoma otvoren i častan, Iran u problemu ako pokrene nuklearni program

Američki predsjednik Donald Tramp i prva dama SAD Melanija, obučena potpuno u bijelo, sa šeširom iste boje, dočekali su danas u Bijeloj kući predsjednika Francuske Emanuela Makrona i njegovu suprugu Brižit, a Tramp se odmah po dolasku gostiju “lično zahvalio” Makronu zbog “nedavne odlučne akcije” u Siriji, javlja CNN.

Makron u Bijeloj kući, Tramp mu se zahvalio za akciju u Siriji

Bili ste nevjerovatni u napadu na Siriju

Američka televizija, koja uživo na sajtu prati Makronovu posjetu Trampovoj predsjedničkoj rezidenciji, naglašava da je i Makronova supruga odabrala belu odevnu kombinaciju.

Navodi se da je ovo prva državna poseta koju Tramp ugošćava u Beloj kući i da su pored predsednika i prve dame Makronove dočekali i potpredsednik SAD Majk Pens i šef Trampovog kabineta Džon Keli, čime su po ocjeni CNN-a scenu ispred Bijele kuće učinili grandioznom.

Tramp je pohvalio ulogu Francuske u odgovoru na hemijski napad u Siriji.

“Zajedno sa našim britanskim prijateljima, SAD i Francuska nedavno su preduzeli odlučnu akciju kao odgovor na to što je sirijski režim koristio hemijsko oružje. Želim da se lično zahvalim predsjedniku Makronu, francuskoj vojsci i francuskom narodu na istrajnom partnerstvu. Bili su apsolutno nevjerovatni. Puno Vam hvala, gospodine predsjedniče”, poručio je Tramp.

Za Makrona je dočekan svečani doček uz 500 pripadnika vojske SAD, a nakon intoniranja himni obje zemlje on je sa Trampom prošao pored počasnog stroja.

Kim Džong Un veoma otvoren i mislim veoma častan

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da je sjevernokorejski lider Kim Džong Un veoma otvoren i veoma častan čovjek i naveo da će SAD nastaviti da vrše maksimalan pritisak na Pjongjang kako bi došlo do denuklearizacije Korejskog poluostrva.

“Direktno su nam rekli da žele sastanak što prije. Mislimo da je to sjajna stvar za svijet”, rekao je Tramp na konferenciji za novinare sa francuskim presjednikom Emanuelom Makronom u Bijeloj kući.

“Kim Džong Un, on je stvarno veoma otvoren i mislim veoma častan, sudeći po svemu onome što smo vidjeli”, rekao je Tramp.

On je ponovio da će “ustati od stola” ako najavljeni pregovori sa Kimom ne budu bili produktivni ili ako Sjeverna Koreja ne bude djelovala u dobroj volji, prenosi AP.

“Vidjećemo kuda sve to vodi. Možda će biti divno, a možda i ne”, naveo je on.

Američki predsjednik tvrdi da nije bilo ustupaka prema Pjongjangu kako bi do sastanka došlo i dodao da “neće ponoviti greške prethodnih administracija”, te da će SAD nastaviti da vrše “maksimalan pritisak” na Sjevernu Koreju.

“Želim da se oslobode svog nuklearnog oružja”, rekao je Tramp.

 Iran u problemu ako pokrene nuklearni program

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da će se Iran suočiti sa “većim problemima nego ikada” ukoliko Teheran ponovo pokrene nuklearni program i nazvao “ludim” nuklearni dogovor s Iranom, prenosi Rojters.

“Oni (Iran) će imati veće probleme nego što su ikada ranije imali”, poručio je Tramp tokom obraćanja medijima na početku posjete Bijeloj kući predsjednika Francuske Emanuela Makrona.

Rojters prenosi da je Makron novinarima rekao da želi da “obuzda Iran u regionu”.

Francuski predsjednik Emanuel Makron istakao je danas, po dolasku u Bijelu kuću, bliske veze između Francuske i SAD, a američki predsjednik Donald Tramp zahvalio je Makronu za “nedavnu odlučnu akciju” u Siriji.

Amerika za moju zemlju predstavlja beskrajne mogućnosti”, rekao je Makron, stojeći pored Trampa, prenosi AP.

Francuski predsjednik je Trampu rekao i da Francuska sa SAD dijeli “ideal slobode i mira”.

Makron je podsjetio da su se Francuzi borili zajedno s Džordžom Vašingtonom tokom Američke revolucije, što je, kako je naveo, utemeljilo saradnju između dvije zemlje.

Francuski predsjednik, za koga američka agencija primjećuje da je u bližim odnosima sa Trampom nego mnoge njegove evropske kolege, rekao je i da Francuska zajedno sa SAD radi na izazovima kao što su terorizam, Severna Koreja i Iran.

I Makron i Tramp uputili su želje za brz oporavak bivšem predsjedniku SAD Džordžu Bušu starijem, i izrazili saosjećanje sa kanadskim narodom poslije “užasne tragedije” u Torontu gde je kombi uletio među pješaka usmrtivši 10 osoba.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj