RUSKINJA SA ‘CRNE LISTE’ NASTAVILA SA PROVOKACIJAMA: RS je bratska zemlja

Predsjednica Vijeća Federacije federalne skupštine Rusije Valentina Matvijenko nastavila je sa skandaloznim izjavama i u Banjoj Luci. Ona je tamo rekla da (bh. entitet)  ‘Republika Srpska nije samo bratska zemlja (!?) za Rusiju, već i veoma važan partner’.

Image result for matvijenko dodik

Nakon sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Banjoj Luci, Matvijenko je zahvalila manjem bh. entitetu na gostoljubivom dočeku ruske delegacije, ističući da tu gostoljubivost doživljavaju kao poseban gest poštovanja prema Ruskoj Federaciji.

– Zahvaljujući ličnim naporima predsjednika RS i njegovog tima, uspjeli smo posljednjih godina poboljšati razvoj rusko-srpskih odnosa. Rusija je uvijek bila i bit će pravi prijatelj Republike Srpske – poručila je Matvijenko.

Poručila je da je Ruska Federacija protiv proširenja NATO-a u Evropi, protiv militarizacije evropskih država i protiv novih linija razdvajanja koje se stvaraju na takav način.

– Smatramo da takvi potezi pogoršavaju stanje bezbjednosti na evropskom kontinentu – kazala je Matvijenkova u Banjaoj Luci, odgovarajući na novinarsko pitanje kakav je stav Rusije o pitanju mogućeg ulaska BiH u NATO.

Ona je navela da sigurnost može biti samo jedinstvena i nedjeljiva za sve države.

– Evropska sigurnost nije moguća bez Rusije, kao ni ruska bez Evrope, zato mi činimo sve da vodimo dijalog sa našim partnerima i razjasnimo naš stav – zaključila je Matvijenkova.

Prema njenim riječima, Ruska Federacija zalaže se za jedinstven ekonomski i politički sigurnosni prostor da bi zajednička evropska kuća bila prosperitetna i sigurna, što se može postići samo zajedničkim naporima svih evropskih država.

Dočekali najdražu gošću bez državnih obilježja

Inače, Matvijenko je entitetski predsjednik Milorad Dodik dočekao ispred ”Palate RS-a’, gdje su bile istaknute zastave RS i Ruske Federacije, uz intoniranje himni bh. entiteta RS i Rusije, a raport je predao počasni vod MUP-a RS. Ni u Dodikovom kabinetu, kao ni u prostoru predviđenom za izjave nije bilo zastave BiH.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj