STRAVA U TORONTU: Kombijem gazio ljude, 10 pješaka ubio, 15 zbrinuto u bolnici

Deset osoba poginulo je, a najmanje 15 je ozlijeđeno kada ih je u ponedjeljak u Torontu pokosio bijeli kombi, objavila je kanadska policija.

U naletu kombija koji je u ponedjeljak poslijepodne po lokalnom vremenu sjeverno od središta Toronta uletio među pješake smrtno je stradalo deset ljudi, a petnaestero ih je ranjeno. Do incidenta je došlo oko 13,30 sati po lokalnom vremenu u prometnom dijelu Toronta, upravo u vrijeme kada su zaposlenici izašli na pauzu za ručak. Vozač kombija pobjegao je s mjesta nesreće u vozilu, no policija je ubrzo objavila da je uhićen. Tijekom večeri se na društvenim mrežama pojavila dramatična snimka uhićenja vozača.

Osumnjičeni za napad je 25-ogodišnji Alek Minassian, javila je u ponedjeljak televizija CBC (Canadian Broadcasting Corporation).

Policijski dužnosnici nisu dali odgovore na pitanja o motivima koji su navele vozača da uleti na trotoar među pješake, ali su priopćili kako je vozač priveden.

Najmanje jedan svjedok ustvrdio je da je riječ o namjernom činu. Svjedok je za Reuters izjavio kako je na poprištu događaja vidio najmanje dva mrtva tijela te je posvjedočio da je među stradalima ima i starijih ljudi. Jedan od svjedoka kazao je da se kombi u puno brzini zaletio među pješake te ih rušio jednog za drugim, a prema njegovim riječima srušena je i osoba koja je gurala dječja kolica.

Policija je najavila da će poduzeti sveobuhvatnu istragu, a ministar javne sigurnosti Ralph Goodale odbio je komentirati moguće motive napada. “Istraga je na tom stupnju kada nikakva daljnja informacija ne može biti potvrđena”, kazao je dodavši da policija poduzima istragu kako bi utvrdila što se dogodilo i zašto, uključujući i motive”.

Bolnički izvori priopćili su da je deset osoba primljeno u bolnicu Sunnybrook te da je dvoje odmah proglašeno mrtvim, a da je pet osoba u kritičnom stanju. Bolnička kola i policijska vozila odmah su stigla na mjesto događaja u frekventnom dijelu grada, a brzo su raspoređene i snage reda.   Policija je zatvorila područje, a u tom dijelu grada prekinut je i promet podzemnom željeznicom. Gradonačelnik John Tory izjavio je da je situacija pod kontrolom te je pozvao građane da mirno odu kućama.

Ovaj incident je najnoviji u nizu sličnih napada koji su u posljednje vrijeme zaredali u Sjedinjenim Državama i Europi i jedan je od najnasilnijih u novijoj kanadskoj povijesti.  Incident se dogodio 30 km dalje od mjesta na kojem se u Torontu održava sastanak ministara vanjskih poslova skupine sedam najrazvijenijih zemalja.

“Gazio je sve što mu se našlo na putu. Ljude, hidrante, sandučiće… Najmanje šest ili sedam ljudi je letjelo zrakom”, rekao je jedan svjedok.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj