TAMO SE AL-BAGHDADI PRVI I JEDINI PUT POJAVIO U JAVNOSTI: Počela obnova čuvene džamije al-Nuri u Mosulu

Ujedinjeni Arapski Emirati i Irak krenuli su u ponedjeljak s rekonstrukcijom džamije al-Nuri u Mosulu i njezina kosog minareta, razorenog u srpnju u borbi za preuzimanje grada od pripadnika skupine tzv +Islamska država Irak i Levant’ (DAIŠ). 

Al Nuri, Al-Nuri, Džamija, Mosul, Irak

Na svečanosti u Nacionalnom muzeju u Bagdadu ministrica kulture UAE-a Noura Al-Kaabi objavila je da će njezina zemlja financirati radove na obnovi u razini 50,4 milijuna dolara.

“Projektom koji će trajati pet godina ne želi se samo rekonstruirati džamija, minaret i infrastruktura nego i pružiti nada mladim Iračanima. Nekoliko tisuća godina stara civilizacija mora se očuvati”, naglasila je ona, kako prenosi Hina.

Sporazum su potpisali al-Kabbi i njezin irački kolega Faryad Rawanduzi u prisustvu direktorice UNESCO-a u Bagdadu Louise Haxthausen.

Jedino al-Baghdadijevo pojavljivanje u javnosti

Čuvena džamija al-Nuri i njezin kosi minaret iz XII. stoljeća razoreni su u lipnju 2017. godine, a iračka vojska optužila je DAIŠ da je ondje postavio eksploziv.

U toj se džamiji samoproglašeni “kalif” Abu Bakr al-Baghdadi, još uvijek na nepoznatoj lokaciji, pojavio jedini put u javnosti 2014.

Ministrica UAE-a pozvala je međunarodnu zajednicu “da se udruži u zaštiti vrednota koje spadaju u svjetsku baštinu, posebice onih u našem arapskom području, poprištu sukoba, ratova i terorizma”.

Džamija al-Nuri svoje ime duguje Nuruddin al Zanki, ujedinitelju Sirije koji je vladao jedno vrijeme Mosulom i naredio njezinu izgradnju 1172. godine.

Srušena je i rekonstruirana 1942.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj