BRISEL, BERLIN, MOSKVA I TEHERAN JEDINSTVENI: Nema promjene iranskog nuklearnog sporazuma jer postojeći daje rezultate; Izrael, Francuska, Britanija i SAD misle drugačije

Visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini izjavila je kako postignuti sporazum s Iranom daje rezultate u kontekstu sprečavanja zvaničnog Teherana da razvija nuklearno oružje i da ga treba očuvati i u budućnosti. Sličnog mišljenja su i zvanični Berlin, Moskva te Teheran.

 

Mogerini je odgovorila na izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je nakon sastanka s francuskim kolegom Emanuelom Makronom ponovio nezadovoljstvo postignutim međunarodnim sporazumom o iranskom nuklearnom programu. Makron je izjavio da aktuelni sporazum s Iranom ne treba odbacivati bez jasne vizije za budućnost te dodao da postoji opcija prelaska na novi sporazum koji bi bio dograđen na postojeći.

MACRON I TRUMP O ‘NOVOM NUKLEARNOM SPORAZUMU’ SA IRANOM! ‘U njega uključiti obustavljanje iranskog balističkog programa te suzbijanje iranskog utjecaja u Libanu, Siriji i Jemenu’

“Šta će biti u budućnosti ćemo vidjeti, ali sada imamo jedan sporazum, postojeći i djelotvoran. Potrebno ga je sačuvati”, poručila je Mogerini.

Njemačka: Niko ne može jednostrano da mijenja nuklearni sporazum sa Iranom

Niko ne može jednostrano da mijenja odredb nuklearnog sporazuma sa Iranom, rekao je portparol njemačkog Ministarstva spoljnih poslova Rajner Brul novinarima u Berlinu.

On je dodao da Njemačka insistira da sve strane u potpunosti poštuju iranski sporazum. “Naš stav je ostao isti, a to je da sve strane poštuju i primjenjuju sporazum”, rekao je Brul. On je dodao da globalna zajednica mora da bude sigurna da nuklearni program Teherana ima mirnodopske svrhe.

Na pitanje da li Berlin smatra da Teheran ispunjava svoje obaveze u tom smislu Brul je odgovorio potvrdno. “Nastavljamo da blisko sarađujemo sa međunarodnim partnerima po tom pitanju. Ne postoje planovi o novom sporazumu”, rekao je on, prenio je TASS.

Iranski nuklearni sporazum postignut je između Irana i Rusije, Britanije, Kine, SAD, Francuske i Njemačke u julu 2015. godine. Prema tom sporazumu, Iran je preuzeo obavezu da suzbije svoje nuklearne aktivnosti i postavi ih pod totalnu kontrolu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u zamjenu za ukidanje sankcija koje su ranije uvele SAD, EU i Savjet bezbjednosti zbog nuklearnog programa zemlje.

Ruhani protiv izmjena, Izrael za ukidanje sporazuma

Predsjednik Irana, Hasan Rohani, odbacio je danas mogućnost bilo kakvih promjena ili dodatnih formulacija u nuklearnom sporazumu koji su zapadne zemlje, Kina i Rusija postigle sa Teheranom 2015. godine, dok je izraelski ministar za obavještajne poslove Izrael Kac cijenio da ovaj sporazum mora da bude “promjenjen iz korijena, a ukoliko se to ne desi, i ukinut”.

AP navodi da je iranski predsjednik Rohani ovako odgovorio na napore Francuske na ubeđivanju predsjednika SAD Donalda Trampa da se pridržava sporazuma koji je bio prekretnica u odnosima s Iranom. Podsjeća se da je francuski predsjednika Emanuel Makron tokom ovonedeljne državne posete Vašingtonu kazao da bi se moglo izaći sa “novim sporazumom” koji bi otklonio Trampove razloge za zabrinutost.

Rohani je na to reagovao kazavši da je već imao poduži razgovor sa Makronom. “Izričito sam mu rekao da mi nećemo ništa ni da dodajemo sporazumu niti da ukljanjamo bilo šta iz njega, čak ni jednu rečenicu. Nuklearni sporazum je nuklearni sporazum”, poručio je predsjednik Irana. On je dodao da “Makron nema pravo da mijenja sporazum koji je potpisalo sedam nacija”, misleći na SAD, Rusiju, Kinu, Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku i Iran”.

Izraelski ministar Kac, jedan od najuticajnijih u vladi premijera Benjamina Netanijahua, izjavio je da ga je ohrabrila Trampova ozbiljna prijetnja Iranu koju je šef Bele kuće izrekao juče tokom sastanka sa Makronom. AP prenosi Kacovu ocjenu da je Iran pristao na ustupke “isključivo iz straha od ekonomskih sankcija”, a da je Zapad načinio grešku što nije zadržao pritisak na Teheran i umjesto toga prerano potpisao sporazum s Iranom.

Navodi se da je Kac poručio da Makron i njegove evropske kolege “moraju da razumiju da vršenje teškog pritiska na Iran danas, može sutra da spriječi nasilje, a možda i rat”.

Rusija: Brisel i Vašington nemaju ovlaštenja

Evropska unija i SAD nisu ovlašteni da prepravljaju nuklearni sporazum sa Iranom i niko ne može da govori u ime šest međunarodnih posrednika, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čizov.

On je po dolasku na međunarodnu konferenciju donatora o Siriji u Briselu rekao da, ukoliko evropski trio – Francuska, Velika Britanija i Nemačka – postigne dogovor sa SAD, ni Kina ni Rusija “nemaju ništa s tim” i dodao da su svi potpisali sporazum i da niko nije ovlastio tri evropske države da govore u ime grupe od šest zemalja

– Vjerujem da je preuranjeno sada govoriti o tome ko je sa kim potpisao ugovor. Prema izvještajima iz Vašingtona o posjeti francuskog predsjednika Emanuela Makrona, Francuska i SAD su do sada govorili o drugačijim stvarima – rekao je Čizov, komentarišući navode o zatvorenom sastanku članica EU i SAD sa temom promjene sporazuma sa Iranom.

Ranije je viisoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je da se nuklearni sporazum sa Iranom mora održati. Ona je napomenula da postoji samo jedan sporazum sa Iranom, vezano za nuklearni program Teherana, koji je na snazi i koji bi trebalo održati, preneo je TASS.

Britanija sarađuje sa saveznicima po pitanju Irana

Velika Britanija tesno sarađuje sa saveznicima kada je riječ o rješavanja pitanja u vezi sa Iranom, rekao je danas portparol britanske premijerke, ukazavši da Britanija podržava razgovore predsjednika Francuske i SAD, Emanuela Makrona i Donalda Trampa.

– Tesno sarađujemo sa našim saveznicima o rješavanju niza izazova koje Iran predstavlja na Bliskom istoku, uključujući i ona pitanja koje je Makron predložio da bi novi dogovor mogao da obuhvati – rekao je on, prenosi Rojters.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj