DVA DANA DO SUSRETA MERKEL-TRUMP! Macron bi da bude ‘kralj’, a njemačka ministrica odbrane poručila: Ovakva EU nema budućnosti, tražimo reformu!

Ministrica odbrane Njemačke Ursula fon der Lajen smatra da treba reformisati mehanizam donošenja spoljnopolitičkih odluka u EU, tako što princip konsenzusa treba zamijeniti principom većine.

„Mehanizam donošenja odluka bi mogao da bude promijenjen. Činjenica da svijetu naš evropski odgovor možemo da predstavimo samo uz dogovor svih 28 država-članica, do posljednje, nema budućnosti. Situacija u svijetu nekad zahtijeva brzo reagovanje. Što se tiče spoljnopolitičkih tema, treba da razmotrimo pitanje donošenja odluke većinom glasova“, rekla je Lajenova u intervjuu za „Bild am zontag“.

Ona nije željela da komentariše glasine da bi u budućnosti mogla da preuzme dužnost generalne sekretarke NATO-a ili evropske komesarke.

„Brisel je daleko, a moji poslovi su ovdje. Želim da dobro odradim svoj drugi mandat sa našom vojskom“, dodala je ona.

Na pitanje novinara da li bi bojkot Svjetskog prvenstva u fudbalu mogao da bude poluga pritiska na Rusiju, ona je odgovorila:

„Ne smatram da je to pravilno. Mi smo političari i mi treba da rješavamo pitanja političkim metodama. Mi se borimo za politička rješenja i ne možemo to prebacivati na fudbalere i njihove navijače”

Makron želi zauzeti mjesto Angele Merkel?

Pompezni doček Emanuela Makrona u Bijeloj kući još jedan je dokaz da želi svrgnuti Angelu Merkel sa “trona” najvažnijeg političara Evrope. Simbolično je da je američki predsjednik Donald Tramp jučer raskošno ugostio francuskog kolegu, a posjeta njemačke kancelarke koja treba da usledi najavljena je kao “kratka i radna”, piše “Špigel”.

Nakon slučaja Skripalj, Makron i Tramp su brzo našli zajednički jezik, a njemačka vlada izostala za kaznene mjere za Moskvu. Berlin nije imao drugog izbora na kraju osim da se pridruži ostatku Evrope i  protjera četiri radnika ambasade, kako ne bi bio izolovan.

Teško je bilo jer je Rusija veliki spoljnopolitički uspjeh Merkelove. Nikada prije u poslijeratnoj historiji Njemačka nije igrala kao važnu spoljnopolitičku ulogu kao u Minsku u februaru 2015. godine, kada je na vrhuncu borbi u istočnoj Ukrajini posredovala između Moskve i Kijeva i spriječila dalje širenje rata.

Udar na Asada još je više zbližio Makrona i Trampa, a Njemačka uopšte nije učestvovala. Tramp demonstrativno zahvalio Fransukoj i Britaniji. Merkelova nikada ne bi došla na ideju da preuzme američku ulogu u vođstvu. Dok balansira, ona uvijek ima na umu oštećenu državu i želju njemačkog naroda, koji ne želi da se zapliće u svjetske sukobe. No da li će se to uskoro promijeniti?

Kada je Makron kraj Merkelove u četvrtak tokom svoje posete Berlinu, novinar ga je pitao da li želi da vidi veće uključivanje Njemačke u Siriju. Rekao je da je imao intenzivne razgovore sa Merkelom u danima prije vojnog udara. Ali, rekao je, njemačko učešće ne bi bilo realno zbog ustavnih ograničenja. U takvoj nestabilnoj situaciji, dodao je on, ne možete “sačekati nekoliko sedmica za parlamentarnu raspravu”. 

‘Francuzima treba kralj’

Emanuel Makron je već rekao da Francuzima nedostaje kralj. Bilo je to 2015. godine. Od dana kada je preuzeo funkciju predsjednika, ponaša se kao da vlada monarhijom, a ne republikom.

Smanjenjem broja parlamentaraca stanje će biti još gore. Francuski mediji pišu da će od sadašnjih 577 zastupnika ostati samo 404 – koliko želi Emanuel Makron. Francuska će biti druga zemlja u Europi s najmanje zastupnika po broju stanovnika.

Uvjeravanje da će manje zastupnika bolje kontrolirati vladu je obična prevara. Čuvanjem aktualnog izbornog sustava 85 posto zastupnika će pokrivati puno veći teritorij čime će izgubiti bliskost s izbornom bazom, time i moć. Ništa u ovoj reformi ne dopušta jačanje sredstava za kontrolu i istragu zastupnika.

Usput, smanjenje broja zastupnika može čak rezultirati značajnim padom prava Parlamenta. Danas je potrebno 15 zastupnika da se formira grupu koja može pokrenuti istražno povjerenstvo, 58 zastupnika za podnošenje prijedloga za osporavanje i 60 zastupnika za obraćanje Ustavnom vijeću. Ovime je ugroženo demokratsko funkcioniranje, ali ubrzan proces donošenja odluka.

Na koncu, Francuska sve više počinje ličiti na SAD, ili pak poprima neko ranije, već zaboravljeno lice, kada je njome vladao samo jedan čovjek. Ostaje da se vidi kako će ova Makronova hiperaktivnost utjecati na budućnost EU.

 

(Global CIR)

 

 

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Jedina Realna i jedina koja nam je pravo pomogla…Angy

    Reply

Komentiraj