MOGHERINIJEVA KRITIKOVALA RUSIJU, TURSKU I IRAN ZBOG SIRIJE! Turska poručila Vijeću Evrope da ‘gleda svoja posla’

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini (Federica Mogherini) pozvala je Rusiju, Iran i Tursku da ulože napore u cilju zaustavljanja sukoba u Siriji.

Image result for mogherini jildirim

– Vidimo eskalaciju vojnih aktivnosti, što je upravo suprotno od onoga što su obećali da će raditi – rekla je Mogerini. Ona je apelirala uoči skupa međunarodnih donatora u Briselu za pomoć toj ratom razorenoj zemlji.

Mogerini je rekla novinarima da Rusija, Iran i Turska imaju “posebnu odgovornost” da osiguraju uvjete  za prekid vatre i da izvrše pritisak na sirijskog predsjednika Bašara el-Asada (Bashar al Assad) da se vrati za pregovarački sto.

Oko 80 zemalja, organizacija i partnera učestvuje na donatorskoj konferenciji u Briselu, a organizatori su izrazili nadu da će time dati poticaj zaustavljenim mirovnim potezima pod pokroviteljstvom UN-a, uz prikupljanje nekoliko milijardi dolara humanitarne pomoći.

Međutim, ovo nije kraj kritikama EU, pogotovo na račun Turske gdje Vijeće Evrope sa zabrinutošću posmatra stanje u domenu ljudskih prava.

‘Gledajte svoja posla’

Turska je poručila vodećem evropskom tijelu za ljudska prava da “gleda svoja posla” nakon što je u utorak izrazilo zabrinutost oko slobode i poštenja turskih prijevremenih izbora i preporučilo je da oni budu odgođeni. Predsjednik Tajip Redžep Erdogan prošle je sedmice objavio parlamentarne i predsjedničke izbore za 24. juni, tvrdeći da je Turskoj potreban brzi prelaz na sistem izvršnog predsjedništva koji je tijesno usvojen na referendumu u prošloj godini.

Nadzorna komisija Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE) saopštila je da je legitimitet izbora doveden u pitanje nakon što je Turska produžila vanredno stanje uvedeno nakon propalog pokušaja vojnog udara sredinom 2016. i uvođenja novog izbornog sistema prošlog mjeseca.  Komisija je takođe izrazila zabrinutost onim što smatra mogućim prisustvom policijskih snaga na glasačkim mjestima, “što bi moglo biti faktor odvraćanja glasača”.

– Svi ti faktori zajednički predstavljaju ozbiljan izazov demokratskoj prirodi izbora – saopštila je komisija, pozivajući turske vlasti da odgode izbore.

Turski premijer Binali Jildrim, čija će funkcija prestati da postoji kada novi predsjednički sistem stupi na snagu nakon izbora, odbacio je te primjedbe, rekavši da je Turska održala “stotine transparentnih, demokratskih izbora, s odzivom višim od 85 posto”.

– Vijeće Evrope trebalo bi gledati svoja posla. Ono neće održati izbore, Turska će ih održati – izjavio je on novinarima tokom posjete Španiji.

Ti komentari podsjetnik su na napetosti oko prošlogodišnjeg referenduma u Turskoj o novim predsjedničkim ovlastima, kada su neke evropske zemlje spriječile turske političare da održavaju predizborne mitinge na njihovim teritorijama i izrazile su brige da bi to moglo približiti Tursku autoritarnoj vladavini.

Vladin portparol Bekir Bozdag takođe je kritikovao saopćenje Vijeća Evrope, nazivajući ga neprihavitljivim i “očiglednom intervencijom u turske unutrašnje stvari”.

Optužio je komisiju za dvostruke standarde što traži odgodu jer su prošlogodišnji francuski predsjednički izbori održani pod vanrednim stranjem uvedenim nakon pariških napada u 2015.

Predizborni skup u Sarajevu, nakon što je zabranjen u Holandiji, Austriji i Njemačkoj

Erdogan je jučer  izjavio da planira održati predizborni miting u evropskom gradu narednog mjeseca, uprkos novim najavama iz Njemačke i Austrije da će spriječiti takav potez. Pretpostavlja se da je taj grad Sarajevo.

Uoči prošlogodišnjeg referenduma, njegovi ministri putovali su u zemlje sa značajnim turskim zajednicama, među kojima su Holandija i Njemačka, ali su ih njihove vlasti spriječile da tamo provode predizbornu kampanju, pozivajući se na sigurnosne brige.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji predvodi desničarsku koaliciju koja se protivi turskom pridruženju EU, izjavio je prošle sedmice da će Erdoganu biti zabranjeno da “pokuša da iskoristi” turske zajednice u evropskim zemljama. Njemačka, koja ima oko 3 miliona građana turskog porijekla, tvrdi da neće dopustiti stranim političarima da vrše predizborne kampanje na njemačkom tlu.

– Naš stav je jasan, u tromjesečnom periodu uoči izbora u stranoj zemlji, nikakva predizborna kampanja neće se odvijati u Njemačkoj – izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mas novinarima u kanadskom gradu Torontu, prenosi Reuters.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj