NEOBAVIJEŠTENA KOLINDA: Neka komisija utvrdi pravu istinu o Jasenovcu

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zalaže se da posebna komisija utvrdi “pravu istinu” o onome šta se dešavalo u Jasenovcu tokom i, kako je navela, “nakon rata”, što je izazvalo burna reagovanja i optužbe za “relativizaciju Holokausta”.

U razgovoru za Hrvatski radio ona je podržala prijedlog čelnika Hrvatskog helsinškog odbora Ivana Zvonimira Čička o formiranju međunarodne komisije, sa članovima iz Srbije, Hrvatske i međunarodnih stručnjaka, koji bi utvrdili “istinu o Jasenovcu”.

“Da se tačno utvrdi prava istina, jer smatram da samo istina može pomoći da se pomaknemo naprijed. U 21. vijeku, modernom forenzikom, medicinskom i forenzikom dokumenta može se utvrditi ne samo broj žrtava… već i istina šta se zaista događalo u Jasenovcu, ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije”, smatra Kitarovićeva.

Poslanik SDP-a u Saboru Bojan Glavašević poručuje da Kitarovićeva relativizuje Holokaust, jer je to upravo ono što se dešavalo u Jasenovcu.

“Za utvrđivanje te istine nije potrebna nikakva prokleta komisija. Micanje Kolinde Grabar Kitarović sa Pantovčaka /iz predsjedničke zgrade/ nakon ove sramne izjave više nije pitanje izbora nego narodnog oslobođenja”, ističe Glavašević.

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor navodi da se istina o prošlosti “utvrđuje daleko od domovine”, aludirajući na strane faktore.

Profesor Dejan Jović šokiran je Kolindinom izjavom.

“Baš me zanima kako bi to izgledalo kada bi Angela Merkel predložila isto za Aušvic”, kaže Jović.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj