OČI SVIJETA UPRTE SU U ‘SELO PRIMIRJA’: Hoće li Korejski rat u petak službeno završiti?

Četiri su ključna pitanja koje treba postaviti uoči summita: o čemu će se razgovarati na tom sastanku, hoće li Kim odustati od razvoja programa nuklearnog naoružanja, što sjevernokorejski lider uopće očekuje da će postići i što taj summit znači za Sjedinjene Države.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i južnokorejski predsjednik Moon Jae In u petak će u Panmunjomu, “selu primirja” u demilitariziranoj zoni na granici dviju država, održati povijesni sastanak. Susret na vrhu dolazi pošto je od početka godine Kim Jong Un povukao nekoliko neočekivanih diplomatskih poteza i nakon lanjskih napetosti oko nuklearnih pokusa i testiranja balističkih projektila koji su dosegnuli točku vrenja, zlokobno navješćujući i mogući vojni sukob, okrenuo se za 180 stupnjeva.

Četiri su ključna pitanja koje treba postaviti uoči summita: o čemu će se razgovarati na tom sastanku, hoće li Kim odustati od razvoja programa nuklearnog naoružanja, što sjevernokorejski lider uopće očekuje da će postići i što taj summit znači za Sjedinjene Države.

Očekuje se službeni završetak Korejskog rata

Visoki dužnosnik sjevernokorejske vlade je potvrdio da obje strane žele razgovarati o mirovnom sporazumu kako bi se Korejski rat, vođen od 1950. do 1953., i službeno završio. Južna Koreja, međutim, kao i njezin saveznik SAD, tvrde da prije toga Sjeverna Koreja mora odustati od programa razvoja nuklearnog oružja. Vjerojatno je i da će Seul tražiti i spajanje obitelji razdvojenih ratom.

Kim je unaprijed najavio obustavu testiranja dalekometnih balističkih projektila i zatvaranje lokacije za atomska testiranja, što su Seul i Washington pozdravili kao “suvisli napredak” koji bi mogao stvoriti “pozitivno ozračje za uspjeh” na summitu. Trump je na Twitteru objavio da je to odlična vijest za Sjevernu Koreju i svijet. No tom porukom Sjeverna Koreja nije potvrdila da je spremna odreći se postojećeg nuklearnog arsenala.

Kim je jednostavno rekao da testiranja i pokusi više nisu potrebni “s obzirom da je posao na montiranju nuklearnih bojevih glava na balističke projektile završen”.

Za Kima je nuklearni arsenal “dragocjeni mač”

Sjeverna Koreja se ponosi svojim nuklearnim programom, okončanim unatoč sve opsežnijim sankcijama i međunarodnom pritisku. Stoga se ne čini da bi se Kimov režim toga jeftino odrekao. Nuklearni arsenal, kako ga opisuje sam Kim, “moćni je dragocjeni mač”, odnosno odličan žeton za pregovaračkim stolom.

Analitičari često navode Libiju kao primjer koji je Kim pomno proučio. Naime, nakon što je Moamer Gadafi odustao od vlastitih nuklearnih ambicija, njegov se režim urušio, a nakon akcije NATO-a s ciljem svrgavanja dugogodišnjeg autokrata, ustanici su ga smaknuli. Moon, iako optimističan glede summita, ipak poručuje da su denuklearizacija i mir na Korejskom poluotoku dugoročni ciljevi.

“Mislim da se ne može odjednom sve riješiti”, kazao je Moon.

Soba u kojoj će biti održan summit dviju KorejaFoto: AFP

“Kim sada može ravnopravno pregovarati sa SAD-om”

Međunarodni stručnjaci priznaju da zapravo ne znaju odgovor na to pitanje. Čini se da bi Kim svakako htio očuvati svoju dinastiju i dobiti priznanje da je njegova zemlja nuklearna sila. To bi moglo značiti da pokušava iskamčiti sigurnosna jamstva. Njegov drugi cilj bi mogao biti ukidanje sankcija Sjevernoj Koreji.

Trump je pristao na susret s Kimom koji bi se trebao dogoditi krajem svibnja ili početkom lipnja. Uspješan susret na vrhu s Južnom Korejom, posebice ako donese konkretne rezultate, mogao bi ojačati Kimov položaj uoči susreta. Samu činjenicu da je Trump uopće voljan sastati se s Kimom mnogi vide kao presudnu propagandnu pobjedu za sjevernokorejskog vođu, s obzirom da se niti jedan američki predsjednik nije nikada sastao s predsjednikom Sjeverne Koreje.

“Zahvaljujući svom uspješnom nuklearnom programu, Kim sada može ravnopravno pregovarati o mirovnom sporazumu sa SAD-om”, ocijenio je Hartmut Koschyk, stručnjak za Sjevernu Koreju.

Vođe dviju Koreja: prijestolonasljednik i prognanik

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, koji će se u petak naći na povijesnom summitu u graničnoj demilitariziranoj zoni, do političkog su vrha stigli putevima koji su različiti koliko i njihove države.

Rani dani Kim Jong Una obavijeni su velom tajne, toliko da mu se čak ne zna niti datum rođenja. A to je svojevrsna tradicija u misterioznoj dinastiji Kim jer postoje različite teorije o tome i gdje i kada rođen njegov otac i prethodnik na vlasti Kim Jong Il. Ali zna se da je mladi Kim odrastao i živio u luksuzu. On je plod trećeg braka svoga oca, s pokojnom korejskom plesačicom Ko Yong Hui koja je rođena u Japanu. Školovao se Švicarskoj gdje su se za njega brinuli njegovi ujna i ujak.

Djelatnici škole i prijatelji, koji navodno nisu znali da je Kim dio vladajuće sjevernokorejske obitelji, sjećaju ga se kao sramežljivog dečka koji je volio skijanje, glumačkog majstora borilačkih vještina Jean-Claude Van Dammea i košarku, piše AFP.

Kim u osmoj godini dobio generalsku uniformu

Da će postati sjevernokorejski čelnik znao je od svog osmog rođendana kada je dobio generalsku uniformu, a pred njim se postrojio vojni vrh. No Kim, danas u svojim tridesetima, javnosti je postao poznat tek 2008. kad je njegov otac doživio moždani udar, a Pjongjang se pripremao na drugu promjenu vlasti u vladajućoj dinastiji.

Vlast je naslijedio 2011., a isprva su ga smatrali neiskusnim, ranjivim i podložnim manipuliranjem. Autoritet je, međutim, defintivno nametnuo dvije godine poslije kada je zbog izdaje smaknuo svoj utjecajnog tetka i mentora Jang Song Thaeka. Vjeruje se i kako sjevernokorejski lider stoji iza dramatičnog ubojstva svoga polubrata u egzilu Kim Jong Nama koji je prošle godine umoren zabranjenim nervnim otrovom u zračnoj luci u Maleziji.

Kim je preuzeo frizuru, ponašanje, govornički stil te čak i rukopis svog djeda. Kolaju i nagađanja da je posegnuo i za plastičnim operacijama kako bi mu bio sličniji, piše dpa. Ali je na međunarodnoj sceni Kim i dalje nepoznat. Iznenađujući posjet savezničkom Pekingu prošlog mjeseca kad je izrazio poštovanje kineskom predsjedniku Xi Jinpingunjegovo je prvo putovanje otkad  je stupio na vlast.

Političari mu nisu dolazili u goste u Pjongjang, ali je zato ondjje bio njegov košarkaški idol Dennis Rodman.

Kim Jong-un i Dennis Rodman

Južnokorejski lider je izbjegličko dijete

Južnokorejski predsjednik Moon dijete je Sjevernokorejaca koji su u Južnu Koreju pobjegli tijekom Korejskog rata. Njegovi roditelji rođeni su u malenom selu Hungnamu, te su krajem 1950-ih bili među 100 tisuća civila koji su pobjegli na jug u sklopu evakuacije nazvane po tom selu, inače jedne od najvećih američkih akcija spašavanja civila u Korejskom ratu.

Moona je majka rodila u izbjegličkom kampu u južnom priobalnom gradu Geojeu, a kao mladić studirao je pravo u Seulu. Vojsku je služio kao pripadnik specijalnih snaga. Njegov viskoobrazovani, no povučeni otac pratio je društvena pitanja i čitao književni časopis popularan kod tadašnje inteligencije, no nije bio uspješan na gospodarskom planu, zbog čega je nagomilao dugove i obolio od depresije, piše AFP.

“Čak i kada je otvorio malen dućan, to je bilo na lokaciji za koju su svi rekli da neće biti uspješna. Uvijek je bio takav”, napisao je Moon u svojoj autobiografiji. Za obitelj je brinula majka, piljarica, a ovisili su i o donacijama katoličkih časnih sestara. Južnokorejski čelnik se zbog toga i danas smatra katolikom.

Moonu zamjeraju popustljivost prema Sjevernoj Koreji

Otac mu je preminuo 1978. 58. godini. “Patio je cijeli život kao izbjeglica i kasnije u siromaštvu. Od mene je imao tolika očekivanja, no nije svjedočio mom uspjehu. To mi je slomilo srce i osjećao sam veliku grižnju savjesti”, napisao je kasnije Moon.

Ali je naslijedio očev akademski duh i društvenu osjetljivost – postao je odvjetnik, a tijekom diktature Park Chung-heeja koja je trajala do 1979. djelovao je kao aktivist za ljudska prava. Politički se počeo uspinjati kada ga liberalni predsjednik Roh Moo-hyunimenovao svojim posebnim pomoćnikom 2003. godine. Predsjednikom države postao je prošle godine jer se činio kao najsigurniji izbor nakon korupcijskog skandala koji je “potopio” njegovu konzervativnu prethodnicu Park Geun Hye, od koje je izgubio na izborima 2012., piše dpa.

Neke zabrinjava da je Moon previše popustljiv prema Sjevernoj Koreji, posebice nakon što je s velikim entuzijazmom prigrlio izmijenjenu verziju tzv. “sunčane” politike približavanja sjevernom susjedu koju su promicali bivši predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Kim Dae Jung i njegov nasljednik Roh Moo Hyun.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj