PREPORUKA SVJETSKE BANKE: Radnicima treba smanjiti plaće da ih kompanije ne bi zamijenile strojevima i robotima

Neupitno je to da razvoj tehnologije uvelike utječe na radna mjesta. Strojevi zamjenjuju ljude, otvaraju se trgovine bez blagajnika, a ako se takav trend nastavi mnoga zanimanja ubrzo bi mogla nestati. Imajući to na umu Svjetska banka odlučila je svoj godišnji dokument World Development Report 2019. posvetiti pitanju što se može napraviti kako bi se spasila ta zanimanja.

U svom uvodnom tekstu dokumenta Svjetska banka je iznijela pomalo neobičan prijedlog. Stručnjaci koji stoje iza World Development Report, naime, smatraju kako bi smanjenje plaća na niže plaćenim mjestima, onima koje bi za mnogo manje troškova mogli zamijeniti strojevi.

Svjetska banka smatra da bi se ukidanjem minimalnih plaća, ali i smanjivanjem plaća za radnike s manje iskustva poput studenata i početnika, povećala zapošljivost ljudi i umanjio utjecaj automatizacije na zaposlenost, piše Bug.

U nekim od smjernica Svjetske banke navodi se kako se treba smanjiti i administracija koja dolazi sa zapošljavanjem i otpuštanjem radnika jer ona košta, a krajnji cilj je da zapošljavanje radnika bude isplativije uvođenja tehnologije.

Iako su u Svjetskoj banci izdali tek prvi dokument mnoge svjetske udruge reagirale su na njihove smjernice navodeći da se u njima ne razmišlja o samim radnicima.

Također, u Svjetskoj banci navode kako se, iako mnoga zanimanja zbog novih tehnologija poput robota i umjetne inteligencije nestati, upravo zbog toga mogu i otvarati neka nova, kreativnija zanimanja.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj