SAD USPOSTAVILE NOVU BAZU U HASAKI, FRANCUSKA ŠALJE VOJNE KONVOJE KURDIMA! Rusija proučava ‘zaplijenjene’ Tomahawke i najavljuje isporuku novih PVO sistema Siriji

Sjedinjene Američke Države su uspostavile novu vojnu bazu u sirijskoj pokrajini Hasaka, dok Francuska šalje nove vojne konvoje u područje, prenijela je libanska televizija “El manar” pozivajući se na izvore sa terena.

Vašington je navodno poslao kolonu vojske, uključujući određen broj oklopnih vozila, koja je stigla u Hasaku i kasnije se uputila ka gradu Šadadi, u južnoj Hasaki, a izvori sa terena navode da su se tri vojna vozila sa francuskim zastavama uputila ka kurdskoj vojnoj bazi na sjeverozapadu pokrajine.

Američka baza je uspostavljena između gradova Tel Tamer i Tal Bidar u Hasaki.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je ranije ove sedmice napomenuo da, uprkos pričama kako je američka vojska u Siriji samo da bi porazila DAIŠ i obećanju predsednika Donalda Trampa da će povući vojsku američke snage, u stvari, zauzimaju položaj na istočnoj obali Eufrata i nemaju namjeru da napuste zemlju.

SAD su izgradile vojne objekte u Hasaki i u Deir ez Zoru, a Francuska je navodno poslala vojni konvoj kako bi pružio podršku kurdskim borcima.

Međunarodna koalicija predvođena vojskom SAD-a vrši vazdušne napade na mete u Siriji, koje opisuje kao položaje tzv ‘Islamske države’. Koalicija u sukobima u Siriji učestvuje van mandata UN-a i bez dozvole vlasti u Damasku, koja prisustvo američke vojske opisuje kao protivzakonito.

Rusija proučava Tomahawke

Rusija planira Siriji isporučiti nove sisteme za protivvazdušnu odbranu u bliskoj budućnosti, javlja danas agencija RIA pozivajući se na rusko Ministarstvo odbrane.

Rusko ministarstvo dodaje da planira da prouči američku krstareću raketu “tomahavk”, koja se našla u rukama sirijskih snaga tokom nedavnog napada, kako bi se poboljšali ruske rakete, prenosi Rojters.

SAD, Velika Britanija i Francuska ranije ovog meseca su izvršile vazdušne napade na Siriju, u znak odmazde zbog navodnog napada snaga sirijske vlade hemijskim oružjem u Dumi.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj