AUSTRIJSKO TUŽILAŠTVO: Kazne za one koji u Blajburgu budu nosili zastavu NDH ili uzvikivali ZDS

Austrijski državni tužilac i sudije izricat će na licu mjesta u Blajburgu kazne svakome ko bude nosio fašističke i ustaške simbole, navode austrijski mediji. Tako će svi koji budu nosili simbole ustaške Nezavisne Države Hrvatske (HND) ili uzvikivali “Za dom spremni!” (ZDS) na licu mjesta biti kažnjeni, najavljuju austrijski mediji.

Image result for bleiburg

Na austrijskom teritoriju održava se najveći fašistički skup u Evropi – poručuju političari u Beču, koji traže jedinstven zakon za EU da bi se kažnjavali oni koji nose simbole fašizma. Austrijski političari, i desnica i ljevica, ujedinjeni su u stavu da na komemoraciji u Blajburgu treba spriječiti svaki pokušaj isticanja takvih simbola.

Prema neslužbenim informacijama, Hrvatska biskupska konferencija i “Počasni blajburški vod” će ove godine pažljivo organizirati okupljanje kraj Blajburga da bi bili izbjegnuti incidenti. – Katolička crkva nikada nije podržavala provokatore s ustaškim kapama koji su dolazili na Blajburško polje. To su provokatori jer je uglavnom riječ o mladima koji nisu mogli imati nikakve veze sa ustaškim pokretom, a policija ih nikada nije identificirala – tvrde na zagrebačkom Kaptolu.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Rajner, za razliku od austrijske javnosti, tvrdi da proteklih godina “nije vidio one koji su isticali ustaške simbole”.

Iako su neki austrijski političari predlagali zabranu ovogodišnjeg skupa na Blajburgu, mjestu na kome su uglavnom ubijeni pripadnici ustaškog pokreta, premijer Austrije Sebastian Kurz objasnio je da nema ovlaštenja da ga zabrani, jer skup ne organizira država, već Crkva.

Austrijski evroparlamentarci, pak, smatraju da EU treba da donese jedinstveni zakon koji bi vrijedio za sve članice, a kojim bi bilo zabranjeno isticanje ustaških i fašističkih simbola te veličanje fašizma.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj