HISTORIJSKA RUKOVANJA: Ovo su susreti nakon kojih se mijenjao svijet

Od Anvara el-Sadata i Menahema Begina do Mitterranda i Kohla, povijest pamti važna simbolična rukovanja, poput onog u petak između južnokorejskog i sjevernokorejskog čelnika Moon Jae Ina i Kim Jong Una.

El-Sadat i Begin

Egipatski predsjednik Anvar el-Sadat 19. studenoga 1977. postaje prvi arapski šef države u posjetu Izraelu od osnutka države 1948. i brojnih ratova s Arapima.

Stiže u zračnu luku Lod, blizu Tel Aviva, u 43-satni posjet. Ispred aviona čekaju ga izraelski kolega Ephraim Katzir i premijer Menahem Begin. Njih se trojica rukuju, jedva vidljivo iza gomile fotografa i tjelesnih čuvara.

Povijesno putovanje u Jeruzalem otvorit će put sporazumima u Camp Davidu koji će u ožujku 1979. završiti potpisivanjem izraelsko-egipatskog mirovnog ugovora, prvog sklopljenog između Izraela i neki od njegovih susjeda.

Anvar el-Sadat žestoko je kritiziran u arapskom svijetu zbog posjeta Izraelu i ubili su egipatski islamisti 1981. godine.

Mitterrand i Kohl

Francois Mitterrand i Helmut Kohl, s rukom u ruci u Douaumontu (sjeveroistok Francuske) slavili su francusko-njemačko prijateljstvo na tlu na kojem su njihove dvije nacije nekada ratovale.

Bilo je to u rujnu 1984., 70 godina nakon početka Prvog svjetskog rata. Mitterrand i Kohl sudjeluju na velikoj svečanosti u počast žrtvama. Nakon počasti odane poginulima čiji posmrtni ostaci leže u kosturnici, dvojica državnika stala ispred odra pokrivena njemačkom i francuskom zastavom.

Na kraju njemačke himne, Kohl i Mitterrand primili su se za ruke u simboličnoj gesti iznad grobnice.

Arafat i Rabin

U Washingtonu 13. rujna 1993., izraelski premijer Yitzhak Rabin i palestinski čelnik Jaser Arafat, dva zakleta neprijatelja, pod okom američkog predsjednika Billa Clintona pečate svoj težak savez.

Toga dana na travnjaku Bijele kuće potpisana je Deklaracija o načelima palestinske autonomije u trajanju pet godina, prethodno dogovorena u Oslu.

Bill Clinton okreće se prema Rabinu i stišće mu ruku, a potom Arafatovu. Palestinski čelnik vidno oklijevajući pruža ruku izraelskom premijeru. I Rabin kao da kratko oklijeva, ali prihvaća pruženu ruku, izazvavši pljesak i uzvik prisutnih.

Danas je rješenje izraelsko-palestinskog sukoba još uvijek na mrtvoj točci.

Kraljica Elizabeta i McGuinness

U simbolički nabijenom trenutku za mirovni proces u Sjevernoj Irskoj, britanska kraljica Elizabeta II. susreće Martina McGuinnessa, nekadašnjeg vrhovnog zapovjednika u paravojnoj Irskoj republikanskoj armiji.

IRA je željela prekinuti britansku vladavinu pokrajinom i pripojiti je Republici Irskoj. McGuinness je kasnije postao jedna od osoba koje su pomogle u pregovaranju oko prekida nasilja.

McGuinness, tada zamjenik sjevernoirskog premijera rukovao se s kraljicom tijekom njezina posjeta pokrajini 2012.

Bila je to gesta pomirenja koja bi nekad bila nezamisliva s McGuinnessovom militantnom prošlošću.

Obama i Raul Castro

Američki predsjednik Barack Obama neočekivano je pružio ruku kubanskom kolegi Raulu Castru 2013. u Južnoj Africi na državnom ispraćaju Nelsonu Mandeli.

Na stadionu u Sowetu, Obama se upućuje za govornicu kako bi održao govor, stišće usput ruke nazočnim uglednicima, među kojima je Raul Castro. Snimke južnoafričke televizije prikazuju kako razmjenjuju i nekoliko riječi.

Iako su dvije zemlje prekinule diplomatske odnose 1961. i otad znale samo za neprijateljstva, nakon te neplanirane geste uslijedit će neočekivano zbližavanje među nekadašnjim neprijateljima te službena obnova diplomatskih odnosa.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj