REAKCIJE NA HAPŠENJE DUDAKOVIĆA: Izetbegović uvjeren u nevinost, SBB ponosan na 5. korpus, a Dodik smatra da je prekasno uhapšen

Related image
“U potpunosti smo opredijeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina, ali od pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine očekujemo da se odupru pritiscima politika čiji je cilj stvaranje vještačkog etničkog balansa u počinjenim ratnim zločinima, čime se pokušavaju promijeniti historijske činjenice i karakter rata u BiH”, stoji u saopćenju Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Hapšenje komandanta, generala Atifa Dudakovića, i drugih pripadnika Petog korpusa Armije RBiH je, kaže se u saopćenju, bespotrebno ponižavanje ljudi koji su tokom višegodišnje istrage bili dostupni istražiteljima i redovno se odazivali na sve njihove pozive.

“Poštujući presumpciju nevinosti, vjerujemo da će general Dudaković i pripadnici Petog korpusa u fer i poštenom sudskom postupku odbaciti sve optužbe koje im se stavljaju na teret”, zaključuju iz kabineta.

SBB: Ponosimo se ratnim putem 5. korpusa i vjerujemo da je Dudaković nevin

Povodom lišavanja slobode proslavljenog komandanta Armije RBiH Atifa Dudakovića, SBB poručuje da svi koji su bili u redovima Armije RBiH, branili Bosnu i Hercegovinu i bili svaki dan rata pod udarima višestruke unutrašnje i vanjske agresije, znaju oslobodilački put Petog korpusa i historijske pobjede koje se i danas izučavaju na najpoznatijim vojnim akademijama širom svijeta.

“Ponosni smo na taj put i uvjereni u oficirsku i patriotsku čast generala Dudakovića i drugih koji su danas lišeni slobode. Sigurni smo da će oni svoju nevinost lahko dokazati i da nije moguće nikakavo retroaktivno izjednačavanje žrtve i agresora.Kao što bezrezervno vjerujemo u nevinost generala Dudakovića, želimo da vjerujemo i u pravnu državu, gdje će najveće patriote ove zemlje imati priliku na fer odbranu i oslobađanje, što je bio slučaj sa generalom Seferom Halilovićem i drugima pred Sudom u Hagu”, navodi se u saopćenju.

SBB smatra da sigurnosne službe i tužilaštva trebaju raditi na procesuiranju svakog eventualnog zločina, ali smo zabrinuti činjenicom da se vodeći oficiri Petog korpusa na svaki način godinama medijski i politički kompromitiraju i tako pripremaju za kolektivno procesuiranje.

“Kao patriotska i državotvorna stranka, SBB želi da vjeruje u nezavisnostpolicijskih, tužilačkih i sudskih struktura, čiji profesionalni standardi trebaju biti na najvišem evropskom i svjetskom pravnom nivou”, zaključuju u SBB-u.

Dodik: Dudakovićevo hapšenje zakašnjelo sa aspekta pravde

“Potomci žrtava Dudakovićevog zločina pravdu čekaju više od 20 godina. U međuvremenu su mnogi umrli, kao što je umrlo na desetine svjedoka njegovih brutalnih zločina. Prošlo je čak i 12 godina otkako sam zajedno sa tadašnjim predsjednikom Republike Srpske podnio prijavu za ratni zločin protiv Atifa Dudakovića, čije su naredbe za vršenje zločina snimljene kamerom”, rekao je Dodik.

Podsjetivši da je Tužilaštvu BiH trebalo 12 godina da na videosnimku identifikuje Atifa Dudakovića, on je rekao da zato misli da je njegovo hapšenje, kao i hapšenje ostalih iz te grupe, farsa i “uspostavljanje vještačkog balansa u procesuiranju ratnih zločina”.

“Da je ovo hapšenje uslijedilo neposredno nakon što su u javnosti prikazani snimci na kojima se jasno vidi kako Dudaković izdaje naređenje za zločine, vjerovao bih u dobre namjere pravosuđa BiH. Ovako, mislim da je u pitanju zakašnjelo hapšenje sa neizvjesnim sudskim epilogom”, zaključio je Dodik.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj