JUNCER PROTIV AMERIČKIH TVRDNJI: Putin je moj prijatelj, a Rusija je glavni igrač za Evropu, bez saradnje sa Moskvom nema sigurne EU

Rusija je važan učesnik na međunarodnoj sceni, a ne regionalna država, a Evropa mora da obnovi kontakt s Moskvom pošto pitanje evropske bezbjednosti ne može da se razmatra bez učešća Ruske Federacije, izjavio je danas šef Evropske komisije Žan-Klod Junker.

„Moj prijatelj Vladimir Putin – mi se družimo mnogo godina, mada vi sada i ne možete da kažete da je Putin vaš prijatelj – svojevremeno je bio neprijatno iznenađen jednom tvrdnjom američkog predsjednika Baraka Obame da je Rusija samo regionalna država. Rusija je sve samo ne to“, izjavio je Junker u intervjuu holandskom listu „Trouv“, koji prenosi list „Politiko“.

Šef Evropske komisije je naglasio da je neophodno vratiti se dijalogu s Rusijom pošto je ona glavni igrač u pitanjima evropske bezbjednosti.

“Moramo da naučimo da razgovaramo s Rusima na istom nivou, na nivou očiju. Neophodno je da obnovimo dijalog s Rusijom. Rusija je značajan igrač. Nema nikakvog razgovora o bezbjednosti Evrope bez Rusije. Ne dopada mi se sadašnja retorika ‘hladnog rata'”, izjavio je Junker.

Šef Evropske komisije je, takođe, skrenuo pažnju na to da Evropa ponekad zaboravlja da je samo dio svijeta, a ne njegov gazda.

“Zaboravljamo da smo mi mali i slabi dio vaseljene. Gubimo ekonomsku moć. Sporo, ali sigurno se srozavamo s 25 odsto svjetskog bruto nacionalnog dohotka na 16 do 18 odsto”, naveo je Junker.

On je dodao da Evropa ne gubi samo na ekonomskom nego i na kulturno-demografskom planu, zbog čega evropski političari treba da budu skromni i da osluškuju ostatak svijeta.

“Gubimo na demografskom planu. Postojimo kulturno, ali ne dominiramo. Zbog toga uvijek pozivam ljude da jasnije ispoljavaju skromnost. Potrebno je da slušamo ostatak svijeta”, zaključio je evropski političar.

Ove izjave dolaze nekoliko sati nakon što je i njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila kako nije mogla naći zajednički jezik po spornim pitanjima sa Washingtonom, dva dana nakon što isto nije pošlo za rukom njenom francuskom kolegi Emmanuelu Macronu.

NISU SE DOGOVORILI NI O ČEMU! Kada se Trump pokušao našaliti na svoj račun, kancelarka je samo značajno podignula obrve

TEŽAK SUSRET U WASHINGTONU! Merkel: Moguć trgovinski sporazum EU i SAD-a

IGRAJU LI MACRON I MERKEL PO PRINCIPU ‘DOBAR-LOŠ POLICAJAC’?! Dok Washington očekuje kancelarku, Macron poručuje: Nisam uspio ubijediti Trumpa da zadrži sporazum sa Iranom, ne trebamo ratovati zbog toga

Preporučujemo:

SAVEZ ‘DVA MEDVJEDA’ I PAD AMERIČKO-BRITANSKOG CARSTVA (I): Zašto su Njemačka i Rusija prirodni saveznici i gdje leži korijen hibridnog rata protiv EU?

(Global CIR/Politico)

Objavljeno u:

Komentiraj