KOMŠIĆ PISAO ČELNICIMA EU I NATO-a: Dajte nam podršku za građanski princip da uvedemo BiH u NATO

Postalo je sasvim jasno da NATO neće popustiti ni sekunde po pitanju ispunjavanja uslova iz Talina, a to je knjiženje imovine. Današnja teška, ali iskrena odluka da MAP neće biti aktiviran, jasno ukazuje na odsustvo dinamike u provođenju reformi. Podsjećam da su u vrijeme učešća DF-a u vlasti uknjižene 24 lokacije, od ukupno 31 koliko postoji danas, što govori o slabosti rada Vijeća ministara u ovoj kombinaciji. Vrijeme otkucava, a bojim se da otkucava u korist neprijatelja ove zemlje“, kazao je Komšić.

On je dodao da se približavaju neki vremenski rokovi, a da je izražena volja Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da se riješe dva osnovna pitanja – nastavak NATO puta i izmjena Izbornog zakona.

“S tim u vezi podsjećam na snažnu povezanost tih pitanja. Zna se ko je glavni krivac u RS-u za blokiranje knjiženja imovine, a zna se i ko mu drži strani u odbrani ruskih anti-NATO interesa u Federaciji. Upravo te dvije opcije sada pokušavaju, kroz izmjene Izbornog zakona, produbiti etnički i entitetski princip, koji i jesu glavni razlog zbog kojeg i preko kojeg blokiraju EU i NATO integracije“, kazao je.

Komšić je uvjeren da su međunarodni prijatelji naše zemlje iz EU i NATO-a na vrijeme prepoznali ruski utjecaj u tim strukturama, što je važno, ali da bismo napravili korak naprijed, potrebno je da stvari budu jasne.

“Etničke blokade i entitetsko glasanje glavna su prepreka NATO putu. Potrebno je da NATO i EU pored postojeće daju još veću podršku snagama koje zagovaraju građanski model u BiH, jer je to jedini način da ubrzamo euroatlantski put BiH. Rusija i HDZ-SNSD rade zajedno i njihove planove za rasturanje NATO puta BiH možemo samo zajedničkom odlučnošću spriječiti. Suština NATO-a je savezništvo i odbrana vrijednosti slobodnog svijeta, i ništa više BiH ne traži niti išta manje zaslužuje”, zaključio je Komšić u saopćenju za javnost.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj