OŠTEĆENI BRODOVI: Izraelski dronovi bombardovali luku u Gazi, nove žrtve protesta

Izraelsko vazduhoplovstvo saopštilo je da je u petak naveče bombardovalo glavnu luku u Pojasu Gaze, a palestinski čelnici su rekli da su u napadu korištene bespilotne letjelice koje su oštetile dva broda, pri čemu niko nije stradao.

Izraelski dronovi bombardovali luku u Gazi

Ovo bi mogao da bude prvi vazdušni napad izraelske avijacije na tom području od rata Izraela i palestinskih paravojnih jedinica 2014. Izraelska vojska je saopštila da je njeno vazduhoplovstvo “pogodilo šest vojnih meta pomorskih snaga terorističke organizacije Hamasa u Pojasu Gaze”.

U saopštenju se ne navodi gdje se tačno dogodio napad. Očevici su rekli da su dva broda znatno oštećena u bombardovanju i da su Hamasove bezbjednosne snage spriječile novinare da dođu na mjesto događaja.

Istog dana trojica Palestinaca su poginula u pucnjavi izraelskih vojnika u Pojasu Gaze duž izraelske granice gdje je 30. marta počeo veliki protestni pokret nazvan “veliki hod za povratak”.

Umro palestinski dječak, ranjen tokom protesta

Prema riječima zvaničnika, 15-godišnji Palestinac je preminuo od povreda zadobijenih tokom protesta u južnom dijelu Pojasa Gaze. Njegovom smrću broj Palestinaca ubijenih u petak, u petim masovnim protestima koji se priređuju jednom sedmično, povećao se na četiri, a broj ranjenih na skoro 900, prenijeli su izraelski mediji.

Od početka protesta koji su počeli krajem marta poginulo je 45 Palestinaca, a više od 1.500 je ranjeno. Većina demonstranata mirno je protestovala, ali nekolicina je bacala kamenice i palila gume. Izraelska vojska saopćila je da je oko 10.000 ljudi učestvovalo u nemirima duž granice, te da su vojnici odgovorili kako bi rastjerali masu.

Vojska optužuje Hamas koji pod kontrolom drži Pojas Gaze da proteste koristi za vršenje napada. Palestinci protestuju za pravo povratka na sadašnju izraelsku teritoriju, odakle su stotine hiljada pobjegle po stvaranju Izraela 1948. godine.

Protestuje se i protiv izraelske i egipatske blokade pojasa Gaze uvedene još 2017. godine kada je vlast na toj teritoriji ekstremistički Hamas silom preuzeo od umjerenijeg Fataha. Kulminacija protesta je najavljena za 15. maj.

Izraelska vojska je optužena da koristi prekomjernu silu, a UN i EU zahtijevaju nezavisnu istragu pogibije i ranjavanja Palestinaca. Izraelska vojska tvrdi međutim da vojnici pucaju samo na “izgrednike”, ali također upozorava da demonstranti koji se približe ogradi dovede svoj život u opasnost. Međutim, ono što najviše trenutno brine Izrael, jeste razvoj situacije u Siriji, odnosno pojačano rusko prisustvo.

Liberman: Rusi pragmatični igrači

Izrael nije zabrinut ruskim vojnim prisustvom u Siriji jer je Moskva “pragmatičan igrač” sa kojom se može postići sporazum, rekao je izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman u Vašingtonu.

“Ono što je važno razumijeti jeste da su Rusi veoma pragmatični igrači”, rekao je Liberman tokom diskusije o savezu između Rusije, Sirije i Irana na Institutu u Vašingtonu za bliskoistočnu politiku.

Liberman kaže da su Rusi razumni i sa njima je moguće sklopiti sporazum.

“Mi razumijemo njihove interese. Njihovi interesi se razlikuju od naših, ali mi poštujemo njihove prioritete. Pokušavamo da izbjegnemo tenzije i sukobe”, rekao je on.

Liberman kaže da rusko vojno prisustvo u Siriji nije pitanje kojim se Izrael bavi. “Mi samo pokušavamo da zaštitimo naše bezbjednosne interese”, rekao je Liberman, prenosi AFP.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj