RUSIJA U MORE PORINULA PLUTAJUĆU NUKLEARNU ELEKTRANU! Njihove namjere su očite: Zbog globalnog zatopljenja bogatstva Arktika postaju dostupna

Rusija je u subotu u more porinula kontroverznu plutajuću nuklearnu elektranu koja bi trebala energijom opskrbljivati zabačene ruske baze na Arktiku.

Brod Akademik Lomonosov isplovio je iz brodogradilišta u Sankt Peterburgu na svoje prvo putovanje. Prijeći će preko Baltika i Norveškog mora do ruske luke Murmansk, prenosi Interfax. Dva reaktora ove ploveće elektrane trebala bi tada dobiti nuklearno gorivo, rekao je Pavel Ipatov iz Rosenergoatoma za TASS.

Zbog globalnog zatopljenja bogatstva Arktika postaju dostupna

ljeto 2019., brod će iz Murmanska krenuti u Arktičko more kako bi opskrbljivao strujom i toplinom ruske baze, a vršit će i desalinaciju morske vode. Elektrana može pokrivati potrebe za energijom gotovo 200.000 ljudi. Odredišna luka mu je Pevek u Sibiru.

Projekt kritiziraju aktivisti za zaštitu okoliša. Greenpeace je nedavno upozorio da postoji mogućnost “Černobila na ledu”.

Moskva jača vojnu prisutnost na Arktiku ne bi li si osigurala pristup velikim nalazištima nafte i plina oko Sjevernog pola koje postaju dostupne zbog topljenja leda.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj