TEŽAK SUSRET U WASHINGTONU! Merkel: Moguć trgovinski sporazum EU i SAD-a

Njemačka kancelarka Angela Merkel i Američki predsjednik Donald Trump srdačno su se u petak pozdravili na početku susreta u Bijeloj kući, unatoč tome što su različita stajališta u vezi Irana i trgovine izazvala napetosti u odnosima dvaju saveznika.

Nakon što je njihov posljednji susret u Bijeloj kući privukao pozornost kada se u Ovalnom uredu nisu rukovali, Trump je sada to učinio dvaput, čestitajući njemačkoj kancelarki na izbornoj pobjedi. “Imamo doista sjajan odnos, imali smo ga zapravo od samog početka, ali neki ljudi to nisu shvatili”, rekao je Trump nazvavši Merkel “doista izvanrednom ženom”.

Moguć trgovinski sporazum EU i SAD-a

Kancelarka Angela Merkel rekla je danas da ona vidi mogućnost bilateralnog sporazuma o trgovini između EU i SAD. Dodala je da Svjetska trgovinska organizacija do sada nije bila u stanju da postigne multilateralne sporazume. 

“Mi želimo trgovinu koja je u skladu sa multilateralnim trgovinskim sistemom Svjetske trgovinske zajednice, ali, takođe, priznajemo da Organizacija godinama ne može da postigne međunarodne sporazume”, rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Ona je dodala da može da vidi te bilateralne pregovore sa SAD.

Postojeći nuklearni sporazum samo jedna kockica u mozaiku

Govoreći o Iranu, Merkelova je istakla da postojeći nuklearni sporazum sa Teheranom nije dovoljan da suzbije nuklearni program te zemlje. “Naš stav je da je taj sporazum prvi korak koji je doprinio usporavanju njihovih aktivnosti u tom smislu i uspostavljen je bolji sistem kontrole i verifikacije. Ali mi, takođe, iz njemačke perspektive, smatramo da to nije dovoljno s ciljem suzbijanja i kontrole iranskih ambicija”, rekla je Merkelova.

Ona je dodala da je potrebno suzbiti iranski geopolitički uticaj u Siriji, Libanu i Iraku. Prema njenim riječima, iransko pitanje mnogo je značajnije za Njemačku, nego za SAD, jer je Teheran “praktično pred vratima Njemačke”.

Merkelova je rekla da je postojeći sporazum samo jedna kockica u mozaiku na kojoj dalje treba graditi građevinu.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] TEŽAK SUSRET U WASHINGTONU! Merkel: Moguć trgovinski sporazum EU i SAD-a […]

Komentiraj